Animáky klamú telom

Festival sa začal, žilinské ulice zívajú prázdnotou. Všetci sedia pred plátnami v S1 alebo S2, vo dvoch sálach kultúrneho centra Stanica. Medzinárodný festival animovaného filmu Fest Anča sa odohráva najmä pod jeho strechou, okolo ktorej vzniká malá farebná oáza. Komu by sa zdalo, že animáky sú infantilné a pohyblivé obrázky vedia očariť len deti, mýlil by sa. Päť festivalových dní nabitých filmami ukázalo obrovské rozpätie animovaného sveta. Program síce ponúkal bohatý výber aj pre detského diváka (nie, Mimi a Líza skutočne nie sú jediný dobrý večerníček), no aj tí dospelí odchádzali z premietaní s rozžiarenými očami.

24.06.2014 16:00
Fest Anča 2014 Foto:
Fest Anča 2014 sa skončil v nedeľu 22. júna.
debata

Hraný film obmedzujú ľudské možnosti i zákony fyziky. Oproti tomu nakresliť či vymodelovať si svoj vlastný svet je tak blízko tvorivej utópii, ako sa len dá. Pravidlá animovaného filmu určujú jeho autori a aj preto ich prehliadka srší spontánnou radosťou. Animácia dovoľuje dieťaťu v nás zostať o čosi dlhšie a hrať sa slobodne.

Práve táto sloboda dovoľuje ukázať viac – nielen z vizuálnych hier a gagov, ale aj z odvrátenej strany ľudskej duše. Animátori púšťajú uzdu fantázii a neboja sa otvárať ťažké témy – množstvo premietaných filmov spracováva témy smrti, osamelosti či strachu. Papier, grafický program či bábka predsa znesú viac než herci z mäsa a kostí. Paradoxne práve preto z animákov tak veľmi cítiť človeka – príbehy o hľadaní, strácaní a nachádzaní sú podávané bez cenzúry, či už ide o príbeh utečencov, dvoch plavkýň dôchodkového veku, alebo vĺčika a zajaca. Ostré ťahy ceruzou či deformácie bábok ukazujú subjektívnu realitu najvernejšie a dovoľujú aspoň na chvíľu vidieť to, čo sa odohráva v hlave druhému človeku.

Siedmy ročník priniesol aj fokus na nemeckú tvorbu – diváci tak mohli zažiť netradičnú tanečnú párty, ktorej playlist pozostával z demo ukážok hier, či spoznať animované filmy z doby nacistického Nemecka. Tie opäť demonštrovali dualitu animovaných filmov – na prvý pohľad nevinné príbehy snehuliakov či zvieratiek sa cez optiku historických udalostí krivia do podoby neznášanlivosti a vynútenej uniformity. Animáky klamú telom a napĺňajú tak základné poslanie umenia – bavia nás a pomedzi smiech zároveň čosi vnútri pohýnajú, nútia nás myslieť a cítiť. Niekedy stačí aj celkom jednoduchý nápad, ako v jednom z ocenených filmov, V rade od Kamily Kučíkovej. V zástupe čakajúcich postáv sa akvarelovo prelieva sám život, z jednej postavy do druhej. Muži a ženy čakajú, spájajú sa a miznú. Krátky film verne a pritom bez veľkých slov zachytáva naliehavosť i absurditu celého ľudského osudu. Na čo vlastne čakáme?

Fest Anča má stálu a rozširujúcu sa základňu... Foto: Gabriela Zigová
Fest Anča Fest Anča má stálu a rozširujúcu sa základňu fanúšikov.

Anča je festivalom animovaných filmov, no v Žiline sa dalo zažiť oveľa viac. Jedným z výnimočných zážitkov bola napríklad možnosť navštíviť Novú synagógu, jedinečnú stavbu Petra Behrensa, práve prechádzajúcu rekonštrukciou. Drsná krása kedysi sakrálneho priestoru hostila prvé Game Days – sprievodné prednášky, ktoré približovali tvorbu počítačových hier, ako napríklad oceňovaná Botanicula.

Medzi múrmi očistenými na pôvodné vrstvy z 30. rokov sa aj príšery preháňajúce sa naprogramovanými bludiskami stali silným zážitkom. Množstvo tvorivých workshopov doplnil napríklad aj obľúbený Karaoke Battle – súboj improvizovaného dabingu na ukážky z notoricky známych večerníčkov. Prezentácie vo formáte Pecha Kucha zase odhalili čosi o pozadí animácie – zábery na pinzety posúvajúce desiatky miniatúrnych postáv či príbeh dvoch chalanov, ktorí dva roky v podkroví svojpomocne lepia bábkový animovaný film, bol výrečným svedectvom o tom, že animácia je skutočná vášeň.

Obľúbiť si animáky je na Fest Anča viac než ľahké aj pre človeka, ktorý sa s animovanou tvorbou bežne nestretáva. Anča vás dostane nielen na krásu a zmysel pre humor, ale predovšetkým na svoju inteligenciu a príbehy, ktoré rozpráva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #animovaný film #Fest Anča #reportáž