Recenzia: V Dobe ľadovej to ešte žije, hoci nie naplno

Štvrtá časť Terminátora aj X-Menov, druhá časť Transformerov, nový Star Trek... Slovenské kiná sú plné pokračovaní populárnych filmov. Vo štvrtok 2. júla má premiéru tretí diel animovanej Doby ľadovej.

02.07.2009 07:00
Doba ľadová 3
debata

Prvá časť bola pred siedmimi rokmi milým prekvapením. Druhá síce zarobila oveľa viac, ale zabávala menej. Tá najnovšia zabáva vďaka nápaditým detailom a „minifilmom“ vnútri chabého príbehu. Diváci ju uvidia aj v 3D verzii.

Na scéne sa opäť objavuje mamut Manny, šabľozubý tiger Diego, leňochod Sid a veveričiak Scrat. Manny čaká s partnerkou Ellie potomka, Diego chce žiť samotársky a Sid sa zase ocitá na vedľajšej koľaji. Pod ľadom sa mu však podarí nájsť tri veľké vajcia, ktoré si privlastní a začne sa hrať na rodiča.

Z vajec sa čoskoro vyliahnu mláďatá. Dinosaurie. A keď si po ne príde obrovská matka, vezme ich do podzemia aj so Sidom. Jeho priatelia sa teda spoja, aby vyrazili na záchrannú akciu do sveta dinosaurov.

Snímka sa začína, ako inak, scénou s veveričiakom a jeho honbou za žaluďom. Divák by už z toho mohol byť otrávený. Scrat ho však za pár sekúnd odzbrojí. Úvodná epizóda je vtipná a dynamická, pokojne by z nej mohol byť samostatný krátky film. A veveričiak spolu so svojou novou partnerkou má v Dobe ľadovej 3 viacero vydarených výstupov.

Niekedy sú to len drobnosti. Nečakané, o to pôsobivejšie. Preto postavu, ktorá sa už zdá byť sprofanovaná, neradno odpisovať. Tvorcovia si jej význačné postavenie v sérii uvedomujú. Riziko, že sa z tejto nosnej komickej postavičky môže kedykoľvek stať otravná rekvizita, je veľké.

Aj Sid funguje ako výrazná komická postava. Jeho kúzlo už pomaly vyprcháva, ale ešte stále dokáže rozosmiať dobrou „hláškou“ alebo bláznivým nápadom. Cez mamuta Mannyho tvorcovia opäť zdôrazňujú rodinné hodnoty a cez tigra Diega pevné priateľstvo. Všetky figúrky zapadli do pôvodných rolí.

Je tu však aj nový hrdina. Vyšinutý dobrodruh Buck, ktorý robí starým známym postavám sprievodcu po dinosaurom podzemí. Občas produkuje dobrú zábavu, občas to preženie.

A taká je vlastne celá Doba ľadová 3. Sú v nej vydarené miesta, ale aj hluché, s obohratými a slabými nápadmi. Napokon samotná kostra príbehu je neoriginálna a motív podzemného sveta dinosaurov je ako z prsta vycucaná atrakcia.

Ak sa tvorcovia rozhodnú pre ďalší príbeh série, čoho sa chytia? A čo urobia pre oživenie hrdinov? Riziko rastie. Zatiaľ možno spokojne konštatovať, že Doba ľadová 3 neklesla pod úroveň druhej časti série.

Hodnotenie Pravdy: 3 hviezdičky z 5

Doba ľadová 3: Úsvit dinosaurov, USA 2009
scenár: Jeff Siergey
réžia: Carlos Saldanha, Mark Thurmeier
v slovenskom znení účinkujú: Richard Stanke, Jozef Švoňavský, Ján Kroner, Elena Podzámska a iní
slovenská kinopremiéra: 2. júla

debata chyba