TheAngelcy budú hviezdou festivalu Mazal tov!

Židovské obrázky, ochutnávku kóšer vín i špecialít, ale najmä koncerty prinesie 3.ročník festivalu židovskej kultúry v Košiciach. Jeho názov Mazal tov! možno voľne preložiť ako veľa šťastia. Trojdňovým programom, v ktorom sa predstavia umelci z Tel Avivu, Budapešti, Krakova, Košíc či zo susedného Česka, ožije metropola východu počas víkendu.

01.07.2014 07:00
32-podval mazal tov Foto:
Krakovská Max Klezmer Band sa postará o program piatkového večera.
debata

Azda najočakávanejším hosťom festivalu je izraelská kapela theAngelcy. Unikátny telavivský ansámbel sláčikových a dychových nástrojov, perkusií, gitár a vokálov stavia na folku, blues, reggae aj na pesničkárskom majstrovstve Leonarda Cohena či Boba Dylana.

„Otvárací koncert bude patriť lídrovi Budapest Klezmer Band Ferencovi Jávorimu s domácou formáciou Kaschauer Klezmer Band. Jávori je skladateľ, klavirista, spevák a jedna z vedúcich osobností svetového revival hnutia klezmerovej hudby. Košickí klezmeri sa jeho aranžmánmi výrazne inšpirovali, ale ich priama hudobná spolupráca sa stane reálnou až na tomto koncerte,“ uviedla umelecká riaditeľka festivalu Jana Šargová. V piatok večer ich na pódiu vystrieda Max Klezmer Band z Krakova, ktorá prešla od tradičnej židovskej hudby k osobitému štýlu s prvkami džezu, indickej aj balkánskej hudby.

Pod názvom Židovské obrázky otvoria v sobotu výstavu s podtitulom Židovské Košice očami študentov fotografie. PapaQuiz – Mazal Tov! špeciál preverí vedomosti zo židovskej kultúry, umenia aj tradícií. Jidiš večer v Našom svete zas ponúkne ochutnávku špecialít židovskej kuchyne, kóšer vín, hudby aj prechádzku svetom starých Košíc, ku koloritu ktorých patrila aj početná židovská komunita. Väčšina podujatí 3. ročníka festivalu židovskej kultúry Mazal tov! sa uskutoční v Kasárňach/Kul­turpaku. Podrobnejšie informácie sú na www.mazaltov.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Mazal tov! #festival židovskej kultúry