Dva retroautobusy premietajú filmy

Futbal bol jeho život. Pre legendami opradeného trénera s licenciou Josefa Hnátka bol viac ako život. Dokonca bol ochotný preň aj zomrieť. Nikto a nič neotriaslo jeho presvedčením, že ak budú hráči plniť jeho pokyny, úspech na seba nenechá čakať. Česká športová komédia Okresný prebor - Posledný zápas Pepíka Hnátka je jedným z piatich celovečerných filmov, ktoré rozváža Bažant Kinematograf do všetkých kútov Slovenska. Dnes sa s príbehom o vášni k futbalu s Miroslavom Krobotom a Ondřejom Vetchým v hlavných úlohách zastaví v Seredi.

02.07.2014 09:00
Pán Mrkva Foto:
Boj o prežitie je témou krátkeho animovaného filmu Pán Mrkva režiséra Tomáša Danaya.
debata

Dva zelené retroautobusy navštívia do 8. septembra 34 slovenských miest. Aj tento rok sa zastavia na dvoch letných festivaloch – trenčianskej Pohode a Vrbovských vetroch. „Program 12. ročníka patrí medzi najoddychovejšie, aké kedy Bažant Kinematograf ponúkol. A väčšinu z nich tvoria majoritne slovenské tituly,“ uviedla koordinátorka projektu Ľubica Orechovská.

Autobusmi cestuje za divákmi aj Kandidát. Divácky najúspešnejší slovenský film minulého roka, za vstupenky do kina zaplatilo 80 234 návštev­níkov. Politická fraška režiséra Jonáša Karáska ukazuje obrovskú moc médií, ktoré môžu manipulovaním udalostí ovplyvňovať celý svet. A hoci aj za dva mesiace urobiť z celkom neznámeho človeka mediálnu hviezdu, ktorá má šancu stať sa prezidentom. Tigre v meste sú zas netradičnou komédiou s prvkami detektívneho trileru.

Do osemdesiatych rokov sa vracia film Fair Play. Režisérka Andrea Sedláčková v ňom rozohrala príbeh šprintérky, pripravujúcej sa na olympiádu, ktorú začne matka dopovať anabolickými steroidmi. Dúfa totiž, že sa jej cez dcérin úspech podarí emigrovať do slobodnejšieho sveta. Česko-slovenská dráma onedlho zabojuje o Krištáľový glóbus v hlavnej súťaži medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch.

Do čias tvrdej normalizácie sa vracia eŠteBák. Trpká komédia režiséra Juraja Nvotu o rokoch, kedy si nik nemohol byť ničím istý, pretože každé slovo mohlo mať dva významy. A nikto netušil, kto zo susedov je donášač. Aj nadšeného rádioamatéra Adama, ktorého si zahral Jiří Mádl, režim zlomil. A urobil si z neho nástroj, čo plní rozkazy, ničiace ľudské životy.

Ona zúfalo túži po láske, až sa začne strácať v temných zákutiach fantázie. On putuje ďalekými krajinami, aby našiel dokonalú vločku. Stretnú sa? Krátky animovaný film Sneh Ivany Šebestovej, ovenčený aj Slnkom v sieti, je jedným z päťlístka krátkych filmov, ktoré spestria ponuku letnej filmovej prehliadky.

„Na Slovensku vznikajú aj kvalitné a zaujímavé krátke filmy, ich cesta k divákovi však nie je ľahká. Bažant Kinematograf i preto tradične k celovečerným titulom pridáva aj krátke predfilmy. Tento rok uvádzame kolekciu piatich animovaných titulov z dielne mladých slovenských tvorcov,“ dodala Ľubica Orechovská. Okrem aj v zahraničí oceňovaných snímok Sneh a Pandy sú to filmy Bublina Márie Oľhovej, Lighta Andreja Gregorčoka a Pán Mrkva Tomáša Danaya.

Podrobné informácie o 12. ročníku putovnej prehliadky Bažant Kinematograf sú na www.kinematograf.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pohoda #Vrbovské vetry #Bažant kinematograf #retro autobusy