Fest Anča núka divákom animované filmy. Nevidené a nevídané

Medzi najúspešnejšie filmy slovenských kín patria animované komédie. Potvrdzujú to divácke hity typu Doba ľadová, Madagaskar alebo Shrek. Je však aj množstvo animovaných projektov, ktoré nelámu rekordy návštevnosti, hoci sú zaujímavé. V tunajších kinách sa bežne nedajú nájsť, no predstaví ich žilinská prehliadka Fest Anča. Začne sa v piatok 31. júla.

27.07.2009 12:36
Animovanú snímku Sita spieva blues uvedie Fest... Foto:
debata

V programe festivalu prevažujú krátke ,,animáky", ale je tam aj zopár celovečerných. Jeden z nich už slovenskí diváci môžu poznať z filmových klubov. Koprodukčný Valčík s Bašírom je výpoveďou o hľadaní spomienok na nepríjemné zážitky. Na časy, keď hrdina príbehu bojoval v Libanone ako člen izraelskej armády. Ten hrdina sa volá Ari a odráža skúsenosti režiséra snímky, ktorým je Ari Folman.

Fest Anča uvedie aj americký celovečerný titul Idiots and Angels. ,,Môj film pôsobí do značnej miery východoeurópsky. Niečo také by mohol urobiť napríklad Jan Švankmajer. Alebo David Lynch, keby sa venoval animovanej tvorbe. Je to veľmi temné a surreálne," charakterizoval svoj projekt režisér Bill Plympton.

,,Keďže snímka nemá žiadne dialógy, chcel som, aby ňou znela hudba. Aby to bolo ako opera alebo rozšírený prúd videoklipov," vysvetlil Plympton na stránke idiotsandangel­s.com. Film označil za čiernu komédiu o boji človeka o vlastnú dušu. Jeho hrdinom je životný stroskotanec, ktorému narastú anjelské krídla. Otázka znie, ako s nimi naloží.

Kombinácia Príšeriek, s. r. o., a Predvianočnej nočnej mory rámcovaná retroštýlom japonskej videohry. Taký má byť celovečerný film We Are the Strange. Príbeh dvoch vyhnancov, ktorí bojujú o život v bizarnom fantastickom svete. Režisér M dot Strange chcel nakrútiť niečo jedinečné a divákom radí, aby zabudli na svoje očakávania. ,,Vidím veci, ktoré vidí len málokto. Stretol som množstvo čudákov so zaujímavými príbehmi. Mám svetu čo povedať a podľa mňa je to dôležité," cituje režiséra stránka wearethestran­ge.com.

Fest Anča predstaví aj animovanú tvorbu zahraničných študentov, snímky zo svetových festivalov, hudobné videoklipy alebo retrospektívne pásmo venované britskému filmárovi Philovi Mulloyovi. Ten bude zároveň členom päťčlennej poroty, ktorá vyberie víťazov spomedzi 25 projektov v Medzinárodnej súťaži. Je v nej aj slovenský titul Chyťte ho! režiséra Borisa Šimu.

Okrem nápaditých snímok festival ponúkne aj koncerty, workshopy, semináre či výstavu. V kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie potrvá Fest Anča do 2. augusta.

debata chyba