Česko sa vracia k budovateľským filmom

V susednej Českej republike sa zdvihla vlna rozhorčenia v súvislosti s budovateľskými filmami vykresľujúcimi socialistický režim. Dôvodom je uvedenie československého filmu Botostroj (1954) na DVD nosičoch.

11.08.2009 18:30
Botostroj
Obal DVD s filmom Botostroj.
debata

Dráma je prvou z novej edície s názvom Filmy patří lidu. Jej cieľom je podľa slov tvorcov priblížiť mladým totalitný režim.

„Čakali sme diskusiu, vítame názory pre aj proti,“ povedal Lukáš Rychtařík, ktorý pre spoluprácu na projekte získal Národný filmový archív a nakladateľstvo Levné knihy. „Myslím, že obdobie päťdesiatych rokov je zbytočným tabu. Úroveň týchto filmov je ideologicky aj umelecky natoľko jasná, že by som sa toho neobával,“ dodal Rychtařík.

O tom, či bude edícia úspešná, rozhodne až záujem trhu. Ak sa prvý náklad DVD-čiek Botostroja (2 500 kusov) vypredá, na rad prídu podobné tituly. Záujemcovia by si tak mohli kúpiť snímky ako Rudá záře nad Kladnem (1955), predstavujúcu vznik komunistickej strany, Anna proletářka (1952), Olověný chléb (1953), Pan Novák (1949), Karhanova parta (1950) alebo Cesta ke štěstí (1951).

Výber filmov majú v rukách samotní diváci, tí majú možnosť na internetovej stránke hlasovať, o ktoré z nich majú sami záujem. „DVD sa snažíme doplniť aspoň textovými materiálmi, ktoré uvádzajú dané témy do súvislostí,“ uzavrel Rychtařík. Na obale tiež tvorcovia uvádzajú, že „cieľom tohto DVD nie je v žiadnom prípade propagovať ideológiu odporujúcu demokratickým zásadám, ale upozorniť na zabudnutú súčasť Československého filmu a zdôrazniť, že na Botostroj je nutné pozerať sa s kritickým odstupom“.

Informácie zverejnil spravodajský portál iDNES.cz.

debata chyba