Cinematik láka na Ozona, Jarmuscha aj vlkolakov

Viac ako stodvadsať krátkych a celovečerných filmov ponúkne 4. ročník medzinárodného filmového festivalu Cinematik. Festival, ktorý sa koná od 10. do 15. septembra v Piešťanoch, otvorí film Jánošík - pravdivá história.

14.08.2009 06:52
Kristin Scott Thomas Foto:
Kristin Scott Thomasová si zahrala v súťažnom filme Milujem ťa tak dlho.
debata

V hlavnej súťažnej sekcii nazvanej Meeting Point Europe sa Cinematik sústredí na najlepšie európske filmy nakrútené v rokoch 2008 a 2009. Kolekcia filmov nie je výberom jedného človeka. O súťažnej zostave rozhodli mladí filmoví kritici z pätnástich európskych krajín.

O hlavnú cenu bude súťažiť napríklad dráma jednej rodiny a zároveň zvláštny detektívny príbeh Tri opice jedného z najznámejších tureckých režisérov Nuri Bilge Ceylana. Na minuloročnom festivale v Cannes získal film cenu za réžiu.

Konkurovať mu bude francúzsky spisovateľ a profesor literatúry Philippe Claudel s debutom Milujem ťa tak dlho. Zaň získal cenu Britskej filmovej akadémie pre najlepší cudzojazyčný film, cenu Ekumenickej poroty v Berlíne alebo Césara za najlepší debut. Kristin Scott Thomasová si tu zahrala matku, ktorá sa vracia z väzenia, kde strávila pätnásť rokov za vraždu šesťročného syna bez toho, že by niekomu vysvetlila, čo ju k činu viedlo.

Množstvom cien sa môže pochváliť aj ďalší súťažný film, Náš milovaný mesiac august, mladého portugalského režiséra Miguela Gomesa. Príbeh rodinnej kapely, v ktorom sa prelína dokumentovaná realita s fikciou, sa stal najlepším portugalským filmom roka a zvíťazil aj na festivaloch v Buenos Aires, Las Palmas či na viedenskom Viennale, odkiaľ si odniesol cenu FIPRESCI.

Cinematik má v programe aj profilovú prehliadku snímok francúzskeho režiséra Francoisa Ozona, ktorý je známy vďaka filmom Dažďové kvapky na rozpálených kameňoch či 8 žien. Festival premietne aj jeho staršie filmy a v predpremiére zase aj najnovší film Ricky, o obyčajnej mladej rodine s neobyčajným dieťaťom.

V ďalších sekciách sa návštevníci festivalu môžu tešiť na kolekciu filmov o vlkolakoch, prehliadku súčasných ruských filmov, slovenské snímky z posledného obdobia, filmy Ondreja Rudavského či na novinku Jima Jarmuscha Hranice ovládania.

debata chyba