Jánošíka nepošle Slovensko na Oscara

Poľsko-slovensko-česko-maďarskú snímku Jánošík. Pravdivá história nepošle Slovensko do súboja o oscarovú nomináciu v kategórii najlepší cudzojazyčný film. Členovia Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA), ktorí slovenského kandidáta na Oscara vyberajú, totiž Jánošíka nemajú na zozname filmov. Takže za neho nemôžu hlasovať. Vlani nastala podobná situácia pri Jakubiskovom filme Bathory, pre ktorý vznikol spor medzi SFTA a producentkou Deanou Jakubiskovou.

10.09.2009 07:00
Václav Jiráček Foto: ,
Jánošík v podaní Václava Jiráčka.
debata

Generálny riaditeľ Slovenského filmového ústavu a člen prezídia SFTA Peter Dubecký uviedol, že SFTA tento rok postupovala inak ako vlani. Požiadala producentov všetkých slovenských a koprodukčných filmov o potvrdenie, že ich filmy spĺňajú kritériá Americkej akadémie filmového umenia a vedy, ktorá o Oscaroch rozhoduje. Podľa Dubeckého poľský producent Dariusz Jabłoński ako hlavný producent filmu Jánošík informoval SFTA, že tvorivá kontrola nad filmom sa prechyľuje na poľskú stranu. A tvorivá kontrola je dôležitou požiadavkou americkej akadémie. Preto SFTA nezaradila Jánošíka do svojho hlasovania a rozhodovať o ňom budú Poliaci.

Dubecký zároveň dodal, že jeden film nemôže byť prihlásený za viaceré krajiny. Jabłoński sa vyjadril, že podľa neho by o Jánošíkovi mohli hlasovať v Poľsku aj na Slovensku. Snímku predbežne zaradila do širšieho výberu pre hlasovanie o oscarovú nomináciu aj Česká filmová a televízna akadémia. Podľa jej riaditeľa Petra Vachlera film spĺňa za českú stranu všetky základné požiadavky americkej akadémie.

SFTA tento rok vyradila zo zoznamu filmov aj tragikomédiu Tango s komármi. Stalo sa tak na žiadosť režiséra Miloslava Luthera, ktorý má výhrady k doterajšiemu spôsobu hlasovania akadémie. Tvrdí, že väčšina jej členov opakovane prejavuje nezáujem o hlasovanie a verí, že v budúcnosti akadémia podmienky výberu upraví.

Vlani sa na hlasovaní SFTA o filme, ktorým sa má za Slovensko uchádzať o oscarovú nomináciu, nezúčastnila ani polovica členov akadémie. Tento rok budú akademici hlasovať do 14. septembra.

debata chyba