Herec Patrick Swayze podľahol rakovine pankreasu

Americký herec Patrick Swayze, ktorého preslávila hudobná romanca Hriešny tanec z roku 1987, v pondelok podľahol rakovine pankreasu. Zomrel vo veku 57 rokov.

15.09.2009 08:51 , aktualizované: 09:04
Patrick Swayze Foto:
Herec Patrick Swayze v období svojho boja s rakovinou.
debata

Podľa amerických médií zomrel Swayze v kruhu rodiny a priateľov. Lekári mu diagnostikovali nebezpečnú formu rakoviny v januári 2008 a predpovedali mu polroka života. Herec však žil ďalší rok a pol a pokračoval v práci. Nakrúcal televízny seriál The Beast o veteránovi FBI a spolu s manželkou Lisou pripravoval knihu spomienok o svojom boji s chorobou pod názvom Ešte jeden tanec.

„Ako si vypestujete pozitívny prístup, keď všetky štatitstiky tvrdia, že už ste mŕtvy? Preto idete pracovať,“ povedal Swayze denníku The New York Times vlani v októbri. Podľa jeho známych vraj herec pri filmovaní odmietal užívať utišujúce prostriedky proti bolesti, aby neovplyvnili jeho herecký výkon. V rozhovore pre jednu americkú televíziu však priznal, že sa bojí a „prechádza peklom“.

Skladba zo záverečnej scény filmu Hriešny tanec

Záverečná scéna z romantického filmu Duch

„V Patrickovi sa vzácne a krásne kombinovala číra mužnosť a mimoriadny šarm,“ uviedla v reakcii na hercovi smrť jeho partnerka z Hriešneho tanca, herečka Jennifer Grey. „Nikdy sa nebál a trval na tom, že všetky akrobatické kúsky odohrá sám,“ dodala.

Swayze hral v desiatkach filmov. Medzi nimi treba spomenúť napríklad Bod zlomu, Outsideri alebo Listy od vraha. Okrem Hriešneho tanca mu priniesol slávu aj romantický film Duch z roku 1990, kde si po jeho boku zahrala Demi Moore a Whoopi Goldberg. Malú „reprízu“ úlohy z Hriešneho tanca absolvoval aj v pokračovaní tohto tanečného príbehu. Vo filme Hriešny tanec 2: Havanské noci si zahral malú rolu inštruktora tanca.

Swayze bol 34 rokov ženatý so svojou školskou láskou Lisou Niemi. Pár bol bezdetný.

Reakcie známych osobností na smrť Patricka Swayzeho:

Herec Rob Lowe: „Patrick žil počas jedného života tisícky životov. Bol naobyčajný tanečník. Napísal hity, hral v htiových filmoch a bol to tiež skvelý rančer a jazdec na koni. Ale vec, pre ktorú si ho zapamätám najviac zo všetkého, bola jeho láska k manželke Lise.“

Moderátor Larry King: Patrick Swayze bol úžasný herec a skvelý chlap. Do všetkého, čo robil, vkladal svoje srdce. V boji s rakovinou to bol výnimočný bojovník.

Herečka Demi Moore: "Patrick, milovali ťa mnohí a tvoje svetlo bude navždy žiariť v našich životoch. Budeš mi veľmi chýbať.

Herečke Kristin Scott Thomas, s ktorou Swayze hral v roku 2005 vo filme Keeping Mum, oznámili správu o smrti, keď stála na červenom koberci filmového festivalu v Toronte. Rozplakala sa, ospravedlnila médiám a odišla. Komentovať udalosť nechcela.

Christina Applegate: „Dúfam, že prechod Patricka Swayzeho do ďalšieho života je pokojný. Ďalší dôvod, prečo musíme bojovať s rakovinou. Viem, že existuje liek!“

Patrick Swayze a jeho manželka Lisa na...
Herec Patrick Swayze sa objavil na zápase...
+8Herec Patrick Swayze na záberoch, ktoré...
debata chyba