Hlavnú cenu festivalu Cinematik má film Medzi stenami

V hlavnej súťažnej sekcii 4. medzinárodného filmového festivalu Cinematik Meeting Point Europe zvíťazila francúzska snímka Medzi stenami. V sekcii pod záštitou FIPRESCI si mladí európski filmoví kritici vybrali snímku režiséra Laurenta Canteta, ocenenú na MFF Cannes 2008 Zlatou palmou, spomedzi ďalších renomovaných titulov Valčík s Bašírom, Milionár z chatrče, Katalin Varga, Gomora, Hlad, Baader Meinhof Komplex, Buď šťastná, Aquele Querido Mes de Agosto (Milovaný mesiac august), Üç maymun (Tri opice) a Il y a longtemps que je t'aime (Milujem ťa tak dlho).

15.09.2009 08:00
Medzi stenami
Francúzsky film Medzi stenami, ktorý získal aj Zlatú palmu na vlaňajšom festivale v Cannes, prichádza do slovenských kín v rámci Projektu 100.
debata

Cenu primátora mesta Piešťany Rema Cicutta si dnes na záverečnej ceremónii z jeho rúk prevzal osobne režisér Peter Strickland za celovečerný debut Katalin Varga. Ako povedal na tlačovej besede, ocenenie ho veľmi potešilo. Tento festival mu je veľmi blízky, prezradil pre agentúru SITA. Svedčí o tom aj skutočnosť, že pre festival tiež nakrúcal zvučku. Diváci si za svojho tohtoročného favorita zvolili ôsmimi Oscarmi ocenenú snímku Dannyho Boylea Milionár z chatrče.

Organizačný tím bol veľmi príjemne prekvapený návštevnosťou podujatia, ktorá za päť dní trvania festivalu dosiahla spolu so sprievodnými podujatiami 14-tisíc ľudí. Ako povedal na dnešnej tlačovej besede umelecký riaditeľ Vladimír Štric, budúcoročným cieľom štábu je Cinematik profesionalizovať.

Medzinárodný filmový festival Cinematik v Piešťanoch sa začal 10. septembra a skončil sa v utorok 15. septembra.

debata chyba