Recenzia: Keby Jackson takto koncertoval, bol by to zážitok

Na začiatku sú tanečníci. Rozprávajú, čo pre nich znamená Michael Jackson a možnosť vystupovať s ním na pódiu. Niektorí neskrývajú slzy dojatia. Divák na chvíľku zaváha, či to nie je hrané. Akákoľvek pochybnosť sa však počas sledovania dokumentu Michael Jackson's This Is It rozplynie. Byť v spoločnosti kráľa popu je veľká vec.

29.10.2009 07:50
Michael Jackson vo filme This Is It. Foto:
Michael Jackson vo filme This Is It.
debata

Film režiséra Kennyho Ortegu je vyskladaný zo záznamu javiskových skúšok na sériu koncertov, ktoré sa mali uskutočniť v Londýne. Nestalo sa tak, pretože Jackson 25. júna nečakane zomrel. Ako a prečo? Na tieto otázky film neodpovedá.

Nezaoberá sa ani spevákovým súkromím, životným štýlom, dlhoročnou kariérou… A nie je to ani prehnane sentimentálna rozlúčka s hudobnou ikonou.

Je to pomerne strohý pohľad na prípravu šou, ktorá mala byť Jacksonovým veľkým návratom na koncertné pódiá. Jadrom snímky je reťaz známych hitov, ktoré odznejú prevažne v celej svojej dĺžke. Po filmárskej stránke nič výnimočné. Dokumentu sa však nedá uprieť pôsobivosť. Pretože 50-ročný Jackson to ešte vedel na javisku pekne roztočiť. Jeho notoricky známe skladby získavajú v živom predvedení, navyše po rokoch koncertnej odmlky, pridanú hodnotu. Nehovoriac o tom, že niektoré z tých pesničiek sú zaujímavé už samy osebe.

Spevák síce tvrdí, že nemôže ísť naplno, lebo sa chce šetriť, ale jeho prejav má všetko, čo pre dobrý koncert treba. Navyše londýnske turné malo byť aj veľkolepou a zábavnou šou, takže sa preň pripravovali atraktívne kulisy, dokrútky a pyrotechnické efekty. Dokrútka v štýle čiernobielych gangsteriek, ktorá sa začína tým, ako Jackson sleduje hudobno-tanečné číslo Rity Hayworthovej z filmu Gilda, je originálny a vtipný kúsok.

V dokumente sa objavia aj výpovede spevákových spolupracovníkov. Vždy ide o niekoľko pochvalných viet. V poslednom čase zaznievali odvšadiaľ a v podobnom znení, takže oveľa zaujímavejšie sú bezprostredné debaty medzi Jacksonom a jeho kolegami počas koncertných skúšok. Niekedy spevák formuluje svoje pripomienky príliš obrazne a hudobníci nevedia presne, čo myslí. Inokedy hviezda étericky opakuje „Boh vám žehnaj“ a režisér Ortega to prirovná ku kostolu. A keď Jacksonovi hovorí o aerolinkách MJ, rozosmeje ho ako malého chlapca.

O čom sa to vlastne bavia? To je jedno z drobných prekvapení dokumentu Michael Jackson's This Is It. Ďalšie prekvapenie je, ako zdatne Jackson spieva a tancuje. Divák sa dočká aj skladieb Thriller, Beat It, Black or White, Billie Jean, Earth Song. Niečo však tomu chýba. Vidieť pripravovanú šou naživo. Zrejme by bola päťhviezdičková.

Hodnotenie Pravdy: 4 hviezdičky z 5

Michael Jackson's This Is It, USA 2009
réžia: Kenny Ortega
slovenská kinopremiéra: 28. októbra

debata chyba