Martin Huba poľuje na České levy

Na Slovensku robí predovšetkým divadlo, v Česku ho často obsadzujú aj do filmov. A nie do hocijakých, väčšinou hrá v tých lepších. Veď to ani nie je hocijaký herec. Martina Hubu v sobotu nominovala Česká filmová a televízna akadémia (ČFTA) na dvoch Českých levov.

08.02.2010 11:37
Daniela Kolářová, Martin Huba, Kawasakiho růže Foto:
Daniela Kolářová a Martin Huba pri nakrúcaní filmu Jana Hřebejka Kawasakiho růže.
debata

Za jeho výkon vo vedľajšej úlohe filmu 3 sezóny v pekle a za stvárnenie hlavnej mužskej postavy v dráme Kawasakiho růže. Slávnostné odovzdávanie cien sa uskutoční 6. marca.

Prvý zo spomínaných filmov je celovečerný režijný debut Tomáša Mašína, druhý nakrútil Jan Hřebejk ako svoj desiaty hraný kinofilm. „Napriek tomu som medzi nimi nepociťoval extra veľkú odlišnosť,“ povedal pre Pravdu Martin Huba.

„Obaja spracúvali veľmi hodnotné témy, ktoré brali osobne, a požadovali, aby aj naše herectvo bolo osobné. V chápaní sveta sú si Mašín s Hřebejkom blízki a majú dosť životných skúseností. Pracovalo sa mi s nimi príjemne,“ dodal Huba, ktorý je tento rok ako jediný spomedzi hercov nominovaný až na dva České levy. Jednu cenu mu už pritom ČFTA v minulosti udelila. V roku 2007 dostal Leva za stvárnenie vrchného Skřivánka v Menzelovej adaptácii Hrabalovho románu Obsluhoval jsem anglického krále.

3 sezóny v pekle budú mať slovenskú premiéru 18. marca a titul Kawasakiho růže vstúpi do kín už tento štvrtok. V Hřebejkovej novinke stvárňuje Huba bývalého disidenta Pavla. „Môj hrdina má v spoločnosti vysoký morálny kredit. Začnú sa však vynárať skutočnosti, ktoré jeho kredit naštrbia. Je to téma, ktorá je v tejto pohnutej dobe živá a týka sa nás všetkých,“ ozrejmil Martin Huba. Okrem neho si v snímke zahrali napríklad Lenka Vlasáková, Daniela Kolářová, Milan Mikulčík či Antonín Kratochvíl. Bývalého vyšetrovateľa ŠtB Kafku stvárnil Ladislav Chudík, ktorý si za svoj výkon tiež vyslúžil nomináciu na Českého leva.

Projekt 3 sezóny v pekle získal spolu s filmom Protektor najviac nominácií na spomínané ceny. Mašínova snímka pritom vznikala v česko-slovensko-nemeckej koprodukcii a Slovensko je okrem Hubu herecky zastúpené aj Tatianou Pauhofovou či Lubošom Kostelným.

Hlavnú úlohu filmu dostal Kryštof Hádek. Hrá mladého rojka a provokatéra Ivana, ktorý miluje slobodu a dokáže ju poriadne vychutnávať, kým mu nezačnú šliapať „na krídla“ zástupcovia mocnejúceho komunistického režimu. Tento hrdina je inšpirovaný Egonom Bondym.

Martin Huba v príbehu stvárnil Ivanovho otca. "Pre herca je vždy vzácne, ak môže svoj výkon oprieť o osobnú skúsenosť. S rebéliou detí, navyše detí s názorom, vychovávaných v určitých zákonitostiach slušnosti a s ich prirodzenou vzburou, mám dosť bohaté a intenzívne skúsenosti,” cituje Hubu internetová stránka českej distribučnej spoločnosti Falcon. "Dnes chápem, že rešpektovať a snažiť sa pochopiť rebéliu detí je jediná cesta, ako urobiť čo najmenej rodičovských chýb a čo najmenej škody na osudoch tých rebelujúcich,” dodal herec.

Martin Huba pochádza z umeleckej rodiny. Jeho otec Mikuláš bol herec, matka Mária Kišoňová-Hubová zase operná speváčka. Herectvo študoval na Vysokej škole múzických umení v Bratislave a po jej absolvovaní nastúpil do košického divadla. Po návrate do Bratislavy sa stal členom Divadla na korze a v druhej polovici 70. rokov dostal angažmán v Slovenskom národnom divadle. V súčasnosti hrá i režíruje na Slovensku aj v Českej republike. V poslednom čase sa zároveň dosť často objavuje na filmovom plátne, v tunajších kinách sa nedávno predstavil v českej satirickej komédii Muži v ruji.

Český režisér Vladimír Morávek spolupracoval s Hubom pred piatimi rokmi na inscenácii Rostandovej hry Cyrano z Bergeracu. Vtedy Morávek pre Pravdu povedal: „Martin Huba hrá divadlo, akoby podpaľoval Bratislavu. Robí to znovu a znovu. Každú hodinu nanovo. Investuje do toho obrovskú energiu a mňa to fascinuje. Je k sebe veľmi krutý. Je neuveriteľne talentovaný, veľkorysý a fascinujúci herec.“

Výber z nominácií na ceny Český lev za rok 2009

Najlepší film
3 sezóny v pekle
Kawasakiho růže
Protektor

Najlepšia réžia
Tomáš Mašín (3 sezóny v pekle)
Jan Hřebejk (Kawasakiho růže)
Marek Najbrt (Protektor)

Najlepší scenár
Tomáš Mašín (3 sezóny v pekle)
Petr Jarchovský (Kawasakiho růže)
Robert Geisler, Marek Najbrt a Benjamin Tuček (Protektor)

Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe
Karolina Gruszka (3 sezóny v pekle)
Lenka Vlasáková (Kawasakiho růže)
Jana Plodková (Protektor)

Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe
Kryštof Hádek (3 sezóny v pekle)
Martin Huba (Kawasakiho růže)
Marek Daniel (Protektor)

Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe
Daniela Kolářová (Kawasakiho růže)
Klára Melíšková (Protektor)
Tereza Voříšková (Zemský ráj to napohled)

Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe
Martin Huba (3 sezóny v pekle)
Ladislav Chudík (Kawasakiho růže)
Antonín Kratochvíl (Kawasakiho růže)

debata chyba