Bohém Gainsbourg na festivale frankofónneho filmu

Viac ako päťdesiat snímok premietne Medzinárodný festival frankofónneho filmu Bratislava, ktorý sa začne už vo štvrtok. Medzi nimi aj oceňovaný titul Prorok. Alebo snímku Gainsbourg, ktorá hovorí o bohémskom spevákovi Sergeovi Gainsbourgovi.

07.04.2010 12:00
Herec Eric Elmosnino stvárňuje hlavnú úlohu vo... Foto:
Herec Eric Elmosnino stvárňuje hlavnú úlohu vo filme Gainsbourg.
debata

V poslednom čase sa veľa hovorilo o jeho dcére Charlotte Gainsbourgovej. Vďaka rozporuplnému filmu Antikrist, v ktorom si zahrala hlavnú úlohu. Režisér Lars von Trier v ňom odkrýva hrdinkino vnútro, jej bolesť, strach, hnev. A pracuje aj s jej telesnou nahotou. Ukazuje rozkoš, zvýrazňuje utrpenie. Gainsbourgová sa ocitla v provokatívnom filme. Kedysi však provokovali jej rodičia – Serge Gainsbourg a Jane Birkinová. Napríklad piesňou Je t´aime… moi non plus, ktorá je plná vášnivých vzdychov.

V snímke, ktorú uvedie festival frankofónneho filmu, mala vystupovať aj Charlotte Gainsbourgová. Uvažovala nad úlohou svojho otca, ale napokon sa jej zriekla. Bolo by to pre ňu priveľké trápenie. A vo filme sa neobjaví ani Jane Birkinová. Jej postavu stvárnila Lucy Gordonová.

Režisér Joann Sfar je autor obľúbených komiksov a film Gainsbourg je jeho celovečerný debut. Tvorca prezradil, že pri jeho prípravách sa nestretával s ústretovosťou. Producenti totiž nechceli vstúpiť do ďalšieho životopisného filmu po tom, čo trh zahltili snímky o Edith Piaf, spisovateľke Saganovej, komikovi Coluchovi či módnej návrhárke Coco Chanel. Napokon však do projektu vstúpili Američania a veci sa rozhýbali.

Sfar uviedol, že chcel nakrútiť príbeh muža, ktorý sa obával osamelosti a túžil po tom, aby bol obľúbený. „Je to chlapík, ktorý si vytvoril viacero štítov. Dalo by sa to azda prirovnať k doktorovi Jekyllovi a pánovi Hydeovi. S tým, že on sa rád stával Hydeom,“ povedal režisér. „Je to príbeh muža, ktorý chcel, aby ho jeho krajina milovala. A v tomto smere aj uspel,“ dodal Sfar.

Gainsbourga pritom prirovnal k francúzskym filmovým hrdinom. V amerických snímkach postavy často zápasia, snažia sa, aby na konci príbehu šťastne precitli, poučené a premenené. Toto je však podľa Sfara iný prípad.

Režisér tiež pripomenul, že nechcel vyrozprávať fantazmagorický ani investigatívny príbeh. „Malo ísť skôr o fantáziu vystavanú okolo prejavu hrdinu, takmer ako pri divadelnej hre.“ Do hlavnej úlohy pritom obsadil Erica Elmosnina. A diváci uvidia aj Brigitte Bardotovú v podaní Laetitie Casty. „Netrvalo to dlho, ale počas tých troch mesiacov, čo som Sergea poznala, sme boli na svete len my dvaja, hoci uprostred tisícok ľudí,“ cituje internetová stránka guardian.co.uk slová slávnej Bardotovej o jej vzťahu so Sergeom Gainsbourgom.

Medzinárodný festival frankofónneho filmu potrvá do 13. apríla. Snímky z programu bude uvádzať v multiplexe Palace Cinemas v bratislavskom nákupnom centre Polus.

Výber z programovej ponuky festivalu frankofónneho filmu

Prorok
Oceňovaný film režiséra Jacqua Audiarda predstavuje mladého Araba Malika, ktorý je odsúdený na šesť rokov väzenia. Malik pôsobí krehko, ale vo väzenských pomeroch sa dokáže rýchlo zorientovať. Získa si dôveru šéfa korzického gangu a začína rozvíjať vlastné plány.

Oči doširoka otvorené
Izraelský režisér Haim Tabakman sa pustil do kontroverznej témy a vyrozprával príbeh homosexuálnej lásky v prostredí ortodoxnej židovskej komunity v Jeruzaleme, kde sa všetko riadi dávnymi rituálmi a zaužívanými tradíciami. Snímka vznikla v koprodukcii Izraela, Nemecka a Francúzska.

Kde jeden končí, druhí pokračujú
Traja hrdinovia v jednom meste. Každý rieši vlastné problémy. Stéphane sa zaplietol do obchodu, ktorý môže zmeniť jeho život. Zohra chce pochopiť okolnosti smrti svojho syna. A Laura prežíva prvú lásku s mladíkom, ktorého uväznia. Všetci traja sa napokon stretávajú vo väzení.

Frajeri
Animovaná komédia je príbehom Tonyho a Josého, ktorí sa snažia získať peniaze na dovolenku. Ich plán sa však skomplikuje, pretože José má záujem o atraktívnu dcéru sudcu, pre ktorého pracuje Tony. Film sa odohráva v prostredí, ktoré charakterizuje hip-hop a grafity.

Život na ranči
Režisérka Sophie Letourneur predstavuje partiu mladých kamarátok, ktoré sa stretávajú v parížskom byte, kde organizujú večierky, debatujú, randia a užívajú si študentský život. Taký režim však nemôže trvať navždy. Život na ranči uvádza festival v sekcii dokuFILM.

debata chyba