Unavení slnkom 2 – podvod alebo triumf?

Veľký film o veľkej vojne – tak znie slogan k novému filmu ruského režiséra Nikitu Michalkova Unavení slnkom 2 – Odpor. A rozruch, ktorý spôsobila jeho slávnostná premiéra v historických kulisách samotného Kremľa, ktorú režisér pripravil pre elitnú smotánku a stovku veteránov Veľkej vlasteneckej vojny, bol primerane kolosálny.

21.04.2010 10:30
Dôstojník NKVD Míťa ožije vo filme Unavení... Foto:
Dôstojník NKVD Míťa ožije vo filme Unavení slnkom 2 v podaní Olega Menšikova.
debata

Vynikajúce obsadenie, skvelá práca špičkových filmových profesionálov a pôsobivá hudba však nedokázali zjednotiť publikum do jednohlasného obdivu. Ironické recenzie v ruských mienkotvorných médiách súťažia vo vynaliezavosti výsmechu režisérovho ega.

Publicistka Xenia Larinová na nezávislej rozhlasovej stanici Echo Moskvy dokonca vyhlásila, že „veľký film sa stal najväčším podvodom v histórii domáceho kina“. Režisérovi zazlieva sériu obohraných filmových metafor, známych z hollywoodskych snímok Titanic, Zachráňte vojaka Ryana, ale aj vykrádanie vlastných nápadov z Barbiera sibírskeho. Kritizuje umelý sakrálny tón veľkej drámy, ktorý Michalkov dosahuje echom „Božích znamení“ – oslepujúcim krížikom, horiacou ikonou, vybuchujúcou kostolnou vežou, hrou na nebeské svetlo.

To, že režisér stráca akýkoľvek odstup, keď sa stotožňuje s osudom vlastnej krajiny, nie je žiadnym tajomstvom. Mesianistickú hrdosť nikdy neskrýva, naopak, povyšuje ju epicky aj metaforicky. Pasuje sa za oficiálneho umelca impéria, ktoré treba aspoň nafilmovať, keď už reálne neexituje. Zámerom kritikov nie je spochybniť úctyhodný zámer po novom vyrozprávať epopeju veľkej vojny, ale odhaliť schematizmus, názorový a umelecký podvod.

Sám Michalkov tvrdí, že jeho film nie je určený pre západné publikum, ktoré ho asi nepochopí správne. No ako vníma, že ho nechápe ani časť toho domáceho? Je bohorovný.

V predvečer slávnostnej premiéry filmu sa 16. apríla zišla veľká skupina rovnako slávnych ruských filmárov, aby založili alternatívny Filmový zväz, lebo ten starý uzurpoval ich kolega Nikita Michalkov. Pod výzvou „Nám sa nepáči“, v ktorej kritizujú Michalkovove mocenské metódy, sú podpísaní takí umelci ako Alexander Sokurov, Alexej German, Julij Gusman, Andrej Smirnov, Jurij Norstein a mnohí ďalší. A ako odznelo na rozhlasovej stanici svobodanews.ru, nechcú už s ním byť v spoločnom filmovom zoskupení vyslovene „z hygienických dôvodov“. Sám Michalkov lakonicky konštatoval, že mu chýbať nebudú, nech si idú, kam chcú.

Zdanlivo interná debata filmárov vysvetľuje metódy práce slávneho režiséra. To, aký má ťah k moci, aj to, prečo sa mu darí nakrúcať najdrahšie projekty v Rusku.

Film Unavení slnkom 2 – Odpor bude mať aj svoje tretie pokračovanie Unavení slnkom 3 – Citadela, premiéra ktorého sa pripravuje už na jeseň tohto roku. Okrem toho sa vyrába aj 15-dielny televízny filmový seriál. Doteraz si tieto projekty vyžiadali 42 miliónov dolárov, ale konečný predpoklad dosahuje 70 miliónov.

V protiklade s domácou kritikou sa však Michalkov paradoxne dočkal uznania zo Západu, o ktorom si myslí, že túto epopeju nemôže pochopiť. Minulý týždeň porota filmového festivalu v Cannes vybrala Michalkovov film do prestížnej šestnástky snímok, ktoré budú v druhej polovici mája súťažiť o Zlatú palmu na juhu Francúzska.

Oficiálnu distribučnú premiéru v Rusku bude mať film Nikitu Michalkova Unavení slnkom 2 – Odpor 22. apríla. Veľkolepé oslavy 65. výročia konca 2. svetovej vojny sú totiž okrem iného spojené s dlhými dňami pracovného pokoja, ktoré zavedú do kín obdivovateľov Michalkova aj jeho neprajníkov. A ako ho bude vnímať divák zo Západu, nám napovie festival v Cannes.

debata chyba