Slovenské Oscary budú šou. Cenu získa aj Chudík

More prekvapení. A herecké osobnosti s najrôznejšími scénkami - tanečnými i speváckymi. Dôstojné odovzdávanie národných filmových cien Slnko v sieti sa zmení na zábavnú šou. Z verejnoprávnej Slovenskej televízie sa presúva na komerčnú JOJ.

22.04.2010 07:00
Samuel Spišák a Ondřej Vetchý Foto:
Samuel Spišák a Ondřej Vetchý stvárnili hlavné úlohy vo filme Jiřího Chlumského Nedodržaný sľub.
debata

V utorok sa otvoria obálky a „slovenské Oscary“ poputujú do rúk najlepších režisérov i hercov. A divák môže očakávať šou, ktorá sa bude podobať na odovzdávanie cien Osobnosť televíznej obrazovky. Tím tvorcov je totiž rovnaký. Ale vraj až taký výstrelok, akým bola spoločná pieseň moderátorov Michala Hudáka a Štefana Skrúcaného s názvom Ja som gay, sa na obrazovku JOJ-ky nedostane. " Program bude plný pesničiek, scénok. Ale nebude to až taká zábava ako OTO," povedal hlavný dramaturg televízie JOJ Ivan Huljak.

Počas večera sa v najrôznejších kombináciách a zábavných číslach predvedú napríklad Nela Pocisková, Magda Vášáryová, Zuzana Mauréry, Petra Polnišová, Zuzana Fialová, Slávka Halčáková, Rišo Stanke, Csongor Kassai, René Štúr, Svätopluk Malachovský či Milan Kňažko. JOJ sľubuje, že v programe sa vystrieda takmer kompletne celá plejáda slovenských hercov. A vraj nielen na divákov, ale aj na nich čakajú prekvapenia.

Podľa scenára Adriany Kronerovej sa v réžii Jeffa Minaříka stane moderátorom večera český herec Jan Kraus. „Odovzdávanie národných filmových cien je vážna vec. Hľadali sme človeka, ktorý by tým, čo dokázal vo svojej kariére, bol dôstojný a vhodný na takúto príležitosť. Jan Kraus má za sebou kus práce pred aj za kamerou,“ odôvodnila výber riaditeľka výroby televízie JOJ Alexandra Dubovská. Vraj ani nie je ambíciou domácich hercov moderovať Slnko v sieti.

„Sme komerčná televízia a spracovanie slávnostného galavečera musí byť také, aby sa páčilo nielen oceneným, ale aj divákovi, a dokonca i takému, ktorý predtým naozaj ani len nepomyslel na slovenský film,“ odôvodnil Huljak. „Odovzdávanie filmových cien chceme zabaliť do obalu, ktorý bude pre diváka stráviteľný. A ktorý ho prinúti, aby išiel do kina na slovenský film,“ dodal.

Podľa Zuzany Mistríkovej, výkonnej viceprezidentky Slovenskej filmovej a televíznej akadémie, ktorá ceny vyhlasuje, sa netreba obávať, že slávnostný galavečer sa zvrhne do nevkusnej šou. „Akokoľvek komerčne je večer pripravený, film bude prítomný v každej jednej sekunde,“ zdôraznila. Pripravené sú aj veľmi vážne a dôstojné prekvapenia. Ale samozrejme aj úsmevné momenty.

Keď naposledy pred dvoma rokmi galavečer vysielala STV, sledovalo ho vyše 300-tisíc divákov. JOJ Slnko v sieti nasadila do hlavného vysielacieho času, venuje mu dve hodiny. Dokonca mu museli ustúpiť najsledovanejšie formáty televízie – seriály Panelák, Odsúdené či Profesionáli. „Veríme, že dosiahneme vyššiu sledovanosť,“ povedal Huljak.

Cenu Slnko v sieti za výnimočný prínos slovenskej kinematografii si v utorok prevezme jeden z najvýznamnejších hercov Ladislav Chudík a dramaturg i scenárista, ktorý zásadne ovplyvnil domáci film, Albert Marenčin. „Sú to osobnosti, ktoré si nesmierne vážim,“ povedala prezidentka Slovenskej filmovej a televíznej akadémie Emília Vášáryová.

„V tejto chvíli sa môže zdať, že voľba Ladislava Chudíka bola jasným pokračovaním toho, ako sa mu v súčasnosti nahromadili ceny za celoživotné dielo či ocenenie Český lev. Ale tento rok si pripomíname storočnicu zakladateľskej osobnosti domáceho filmu, režiséra Paľa Bielika a aj z tohto hľadiska padla voľba na legendárneho Chudíka, keďže v jeho filmoch stvárnil nezabudnuteľné postavy – ako napríklad kapitána Dabača,“ odôvodnila Mistríková.

Marenčin zase stál pri dnes už kultových filmoch ako Zbehovia a pútnici či Vtáčkovia, siroty a blázni Juraja Jakubiska, Sladký čas Kalimagdory Leopolda Laholu či snímkach slávneho Alaina Robbe-Grillera Muž, ktorý luže a Eden a potom.

Nominácie na ceny Slnko v sieti
Najväčšiu šancu získať najviac ocenení majú filmy Pokoj v duši a Nedodržaný sľub – získali najviac nominácií – a to deväť.
V kategórii najlepšia réžia sa o cenu uchádzajú samí dokumentaristi – Juraj Lehotský, ktorý zabodoval so Slepými láskami na prestížnom Cannes, Marko Škop, ktorého snímka Osadné zvíťazila na festivale v Karlových Varoch, a Jaro Vojtek, ktorý premietol svoju snímku Hranica i v Rotterdame.

Na cenu najlepší hraný film nie je nominovaný ani jeden z najnavštevo­vanejších domácich filmov – Bathory a Jánošík.
O nomináciách rozhodli v hlasovaní členovia akadémie, vyberali spomedzi 5 krátkych hraných filmov, 12 animovaných titulov, 16 dlhometrážnych hraných a 15 dokumentárnych snímok, ktoré sa do kín dostali v rokoch 2008 a 2009.

debata chyba