Liová stavia filmový Dom, aby ukázala rozpadnutú rodinu

Scenáristka Zuzana Liová pred piatimi rokmi režírovala hraný film Ticho. Podľa vlastného scenára. Teraz pracuje na snímke Dom.

03.05.2010 09:35
Dom Foto:
Hlavní hereckí predstavitelia filmu Dom - Taťjana Medvecká, Judit Bárdos a Miroslav Krobot.
debata

Napísala k nej scenár, režíruje ju a opäť ponúka intímny náhľad do života jednej rodiny. Rozdiel je v tom, že Ticho nakrútila v produkcii STV a Dom v česko-slovenskej koprodukcii. Niektoré scény pritom vznikali aj v Krakove. Práve tam tvorcovia uplynulý týždeň ukončili prvú, jarnú časť nakrúcania.

Zuzana Liová sa projektu Dom venovala s prestávkami asi šesť rokov. Zúčastňovala sa zahraničných workshopov a na festivale v Cannes získala za scenár Domu dokonca Krzysztof Kieślowski TVP Award. Ani scenáristické workshopy však nie sú zárukou toho, že film napokon vznikne.

Producenti Michal Kollár a Viktor Tauš začali na projekte pracovať v novembri 2008, čo nebolo práve najšťastnejšie obdobie. Grantový systém ministerstva kultúry AudioVízia už dobiehal a nový Audiovizuálny fond začal s podpornou činnosťou až tento rok. ,,Krajina má obmedzený počet zdrojov, preto sme sa museli obrátiť na zahraničie. Keby fungoval slovenský Audiovizuálny fond skôr, možno by to nebolo nutné. Ale spolupráca s Českom napokon dopadla v prospech filmu," uviedol Kollár.

Dom teda vzniká v česko-slovenskej koprodukcii a jeho rozpočet presahuje milión eur. Hlavným producentom je pražská spoločnosť Fog'n'Desire. Dôležitým partnerom je Česká televízia, ktorá pokrýva 30 percent rozpočtu. Tvorcom sa však podarilo získať aj Slovenskú televíziu. Teraz čakajú, ako dopadne ich žiadosť o grant v Audiovizuálnom fonde. Od jeho podpory závisí, či sa film dokončí a dostane k divákom. Druhá a zároveň posledná časť nakrúcania má prebehnúť v júli.

Českí koproducenti sa vzhľadom na požiadavky trhu zhodli, že v tamojšej distribúcii bude Dom uvádzaný ako český film a v českom znení. Jeho šance na úspech sa tým podľa Kollára jednoznačne zvýšia. Scenáristka a režisérka Zuzana Liová teda musí rátať s výrobou dvoch verzií. Na pľaci pritom skombinovala českých a slovenských hercov, takže aj v tom je pre ňu práca v porovnaní s Tichom zložitejšia.

Hlavné úlohy stvárňujú Miroslav Krobot, ktorý Liovej pomáhal aj s úpravou dialógov do češtiny, Taťjana Medvecká a študentka herectva na VŠMU Judit Bárdos. Tá hrá 18-ročnú Evu, ktorá žije na dedine, v rozpadnutej rodine, vo fádnom kolobehu. Rada by sa vymanila spod vplyvu otca, ktorý pre ňu zaťato stavia dom, hoci ona o to nestojí. Sú to dva rozdielne svety – jeden charakterizuje minulosť, staré návyky a neprispôsobivosť, ten druhý zase túžba po slobode a hľadaní.

Prostredie dediny zastúpila vo filme Malá Lehota pri Novej Bani. ,,Je to lokácia, ktorá po dlhom hľadaní splnila predstavu o priestore filmu. Dedina uzavretá medzi kopcami, obkolesená jednou cestou uprostred krásnej prírody," vysvetlila Liová a dodala, že v komparze snímky sú aj miestni obyvatelia. Nakrúcanie však prebiehalo aj v Čadci, kde sa podľa Liovej ukážkovo prelína staré s novým. No a Krakov poslúži hrdinke ako miesto úniku, v ktorom sa prvý raz zhlboka nadýchne.

Ak filmári dostanú grant z Audiovizuálneho fondu, môže sa hotový Dom objaviť už na budúcoročnom festivale v Karlových Varoch, ktorý sa uskutoční v júli. Distribučná premiéra snímky je naplánovaná na jeseň 2011. A tvorcovia nechcú podceniť jej prípravu. ,,V Čechách aj na Slovensku sa často deje to, že len čo je vyrobená prvá kópia filmu, okamžite sa vystresovane posúva do kina, bez finančnej a strategickej prípravy. Potom dochádza k situáciám, že sa film premieta sedem dní v Auparku a nikto o tom nevie," uzavrel producent Michal Kollár.

debata chyba