Ako vznikli československé oscarové filmy

Režisér Martin Šulík strávil na Art Film Feste len jeden deň. Aby v predpremiére uviedol svoj dvojdielny celovečerný dokument 25 ze šedesátých aneb československá nová vlna.

23.06.2010 09:00
Martin Šulík predstavil na Art Film Feste svoj... Foto:
Martin Šulík predstavil na Art Film Feste svoj dvojdielny celovečerný dokument 25 ze šedesátých aneb československá nová vlna.
debata

Projekt začal pripravovať pred šiestimi rokmi. „Prvé rozhovory s Ivanom Passerom a Otakarom Vávrom sme začali robiť bez toho, aby sme presne vedeli, čo vznikne, ale bolo potrebné zachytiť spomienky filmárov, ktorí spoluvytvárali československú novú vlnu,“ povedal Martin Šulík.

Jiří Menzel spomína, ako dal Hrabalovej knihe Ostrě sledované vlaky filmovú podobu. Ako Iva Janžurová odmietla úlohu Zdeničky, pretože sa hanbila. Aj ako si šiel do USA po Oscara.

So slávnou soškou, zabalenou v šatke sa spoza oceánu vrátila aj dvojica Ján Kadár, Elmar Klos. Získali ju za Obchod na korze. Juraj Herz spomína, ako objavil starnúcu poľskú herečku Idu Kamińsku, ako ju učil rozprávať východoslovenských nárečím. Spomína aj na nakrúcanie psychologického hororu Spalovač mŕtvol. Ako musel presviedčať Rudolfa Hrušínskeho, že postava Kopfrkingla je ako stvorená práve preňho. A ako mu cenzori odstrihli záber s ruskými tankami v pozadí, ktorý už nikdy nenašiel.
Dokument predstavuje 25 filmov československej novej vlny cez spomienky tvorcov, ukážky z ich filmov aj archívne materiály, dotvárajúce atmosféru doby.

„Uvedomil som si, že v 60. rokoch sa na film nepozeralo až tak z ekonomického hľadiska. Film nebol tovarom, ale pokusom o výpoveď, o zachytenie životnej situácie človeka a z tohto hľadiska boli veľmi zaujímavé,“ spomenul Martin Šulík.

Nehľadal objavnú tvorbu, sústredil sa na informačnú hodnotu dokumentu. Bol by rád, keby sa stal učebnou pomôckou pri vyučovaní estetickej výchovy alebo audiovizuálnej kultúry na základných a stredných školách.

Najskôr však pôjde Šulíkova novinka 25 ze šedesátých aneb československá nová vlna do kín. V slovenskej premiére ho uvedie Asociácia slovenských filmových klubov 14. októbra. Po premietnutí prvej časti dostanú diváci druhú na DVD.

debata chyba