Zomrel režisér seriálu Vivat Beňovský Igor Ciel

Vo veku 79 rokov zomrel v nedeľu v noci po dlhej a ťažkej chorobe režisér a pedagóg Igor Ciel. Rozlúčka s tvorcom mnohých televíznych filmov a seriálov sa uskutoční vo štvrtok 8. júla o 10.30 h v krematóriu v Bratislave. Informovala o tom jeho dcéra Hana Cielová.

06.07.2010 09:59
Božidara Turzonovová a Jozef Adamovič v... Foto:
Božidara Turzonovová a Jozef Adamovič v televíznom seriáli Vivat Beňovský.
debata

Najznámejším dielom režiséra Ciela je legendárny dobrodružno-historický seriál Vivat Beňovský o slovenskom rodákovi, cestovateľovi a madagaskarskom kráľovi z 18. storočia. Hlavnú úlohu si v ňom zahral Jozef Adamovič.

Igor Ciel bol však aj divadelným režisérom, po 2. svetovej vojne pôsobil v Divadle J. G. Tajovského vo Zvolene. Preslávil sa najmä ako televízny režisér, nakrútil filmy a seriály ako Parížski mohykáni či Louis Pasteur, ale najznámejší je televízny seriál Vivat, Beňovský! z roku 1975. V historicko-dobrodružnom príbehu o cestovateľovi, dobrodruhovi a údajnom madagaskarskom kráľovi z 18. storočia si hlavnú úlohu zahral Jozef Adamovič.

Jeho posledným dielom je televízny film Júlia z roku 1990, ktoré je adaptáciou knihy Martina Rázusa, jednu z hlavných úloh stvárnil Štefan Kvietik. Ciel v deväťdesiatych rokoch pôsobil aj v Rade STV.

debata chyba