Polanski vyhral bitku, ale vojnu asi nie

"Je to koniec nočnej mory, predovšetkým pre naše dve deti." Takto komentovala rozhodnutie švajčiarskych úradov nevydať režiséra Romana Polanského americkým súdom a nedržať ho ďalej v domácom väzení filmárova manželka Emmanuelle Seignerová. Pre Polanského sa tak skončili mesiace čakania na to, či bude v USA súdený pre 33 rokov starý prípad sexuálneho zneužitia 13-ročného dievčaťa.

14.07.2010 18:02
Roman Polanski Foto:
Roman Polanski
debata

Spomínaným dievčaťom bola Samantha Gaileyová. Dnes sa volá Geimerová, je to štyridsiatnička a má tri deti. Polanskému už dávnejšie verejne odpustila a žiadala o skončenie jeho stíhania. „Som spokojná s týmto rozhodnutím a dúfam, že prípad bude uzavretý a nadobro odložený,“ cituje agentúra Reuters reakciu Geimerovej na pondelkové vyhlásenie švajčiarskej ministerky spravodlivosti Eveline Widmerovej-Schlumpfovej. Tá zdôvodnila rozhodnutie tým, že nebolo možné s istotou vylúčiť chybu v žiadosti USA o vydanie a Spojené štáty sa proti švajčiarskemu verdiktu nemôžu odvolať. S vyústením kauzy sú spokojní aj viacerí Polanského kolegovia a štátni predstavitelia Francúzska či Poľska.

Naopak, štátny zástupca v Los Angeles Steve Cooley, ktorý sa prípadu venoval, je sklamaný. Podobne ako americké ministerstvo zahraničných vecí. „Znásilnenie trinásťročného dievčaťa dospelým je zločin. Budeme v tejto záležitosti naďalej usilovať o spravodlivosť,“ uviedla agentúra AFP slová hovorcu americkej diplomacie Philipa Crowleyho. Podľa informácií Českej tlačovej kancelárie sa bude Washington opäť snažiť o vydanie režiséra, ak bude zadržaný v krajine, s ktorou majú Spojené štáty zmluvu o vydávaní zločincov.

Na základe amerického zatykača zadržali Romana Polanského vlani v septembri, keď prišiel do Švajčiarska kvôli filmovému festivalu v Zürichu, kde si mal prevziať cenu za celoživotné dielo. Namiesto toho putoval do väzenia. V októbri americké úrady požiadali o jeho vydanie a začiatkom decembra bol režisér prepustený na kauciu 4,5 milióna frankov. Zostal však v domácom väzení vo švajčiarskom Gstaade.

Polanski sa v 70. rokoch priznal k sexuálnemu styku s maloletým dievčaťom a v USA strávil mesiac a pol vo väzbe. Pred konečným verdiktom súdu však z krajiny odišiel. Obával sa totiž tvrdšieho trestu. Od roku 1978 do Spojených štátov nevkročil. V máji tohto roku v stanovisku uviedol, že trest si už odsedel a že USA požadujú jeho vydanie skôr preto, aby ho naservírovali médiám, nie preto, aby rozhodli vo veci, v ktorej dosiahli dohodu pred 33 rokmi. „Prežil som mnoho tragédií aj radosti, tak ako všetci, a neprosím vás o zľutovanie. Chcem len, aby sa so mnou zaobchádzalo férovo ako s každým,“ vyhlásil v stanovisku.
Polanski si do USA neprišiel ani po Oscara za film Pianista, ktorého mu udelili v roku 2003. Príbeh snímky sa odohráva počas druhej svetovej vojny a samotný režisér ju prežil v Poľsku, kde sa mu podarilo utiecť z geta. Rodák z Paríža zároveň v Poľsku študoval. Navštevoval filmovú akadémiu v Lodži a úspech mu priniesol už jeho celovečerný debut Nôž vo vode. Neskôr pracoval vo Francúzsku, Veľkej Británii aj v USA. K najznámejším patria jeho snímky Ples upírov, Rosemary má dieťatko, Hnus, Čínska štvrť či Tess. V spomínanom Plese upírov si zahrala aj Polanského druhá manželka Sharon Tateová, ktorú v Beverly Hills zavraždili prívrženci Charlesa Mansona. Bola vtedy v ôsmom mesiaci tehotenstva.

Najnovším filmom Romana Polanského je triler The Ghost Writer. Ewan McGregor v ňom stvárňuje spisovateľa, ktorý má spracovať knihu o bývalom britskom premiérovi Adamovi Langovi (hrá ho Pierce Brosnan). Keď sa však pustí do práce, začína narážať na informácie, ktoré môžu Langa zdiskreditovať. To ohrozuje aj samotného autora.

Keď režiséra zatkli, snímka ešte nebola úplne dokončená. Polanski však dával pracovné pokyny aj z väzenia. Jeho triler sa napokon dostal do hlavnej súťaže slávneho filmového festivalu v Berlíne a dokonca tam získal cenu za najlepšiu réžiu. Riaditeľ festivalu Dieter Kosslick vtedy uviedol, že zaradenie snímky do programu Berlinale nevníma ako politické, ale ako umelecké vyhlásenie. To, že Polanski napokon získal cenu za réžiu, však niektorí považovali za gesto solidarity so zadržiavaným tvorcom, ktorý si po cenu, samozrejme, nemohol osobne prísť.

Za prepustenie filmára, ktorý je okrem iného držiteľom Zlatej kamery z Art Film Festu Trenčianske Teplice/Trenčín, sa vyslovili aj osobnosti ako Fanny Ardantová, Andrzej Wajda, Martin Scorsese, Woody Allen či David Lynch. „Chcem sa iba z celého srdca poďakovať všetkým, ktorí ma podporovali a podeliť sa s nimi o moje veľké zadosťučinenie. Všetkým obrovsky ďakujem,“ uviedol Roman Polanski v stanovisku po tom, čo sa v pondelok dostal na slobodu.

debata chyba