Na nitrianskom amfiteátri nehrá obraz, iba zvuk

Amfiteáter pod Zoborom je zrejme tým najlepšie postaveným na Slovensku. Má výbornú akustiku, dobrú polohu a viditeľnosť, pojme 15-tisíc divákov a predsa sa v ňom nepremieta. Chýba technika aj peniaze na lepšie filmy. Sú tu jedine koncerty.

16.07.2010 14:00
Amfiteáter Bratislava Foto:
Ilustračné foto
debata

Nitrania sa letné kino pokúsili oživiť v roku 2008. Na obrovskej stene sa premietali filmy ako Edith Piaf, Harry Potter a väzeň z Azkabanu, Matrix či Medená veža. „Návštevnosť však bola aj napriek takej veľkej kapacite veľmi nízka. Na každé premietanie neprišlo viac ako 200 ľudí,“ naznačila vedúca oddelenia kultúry Mestského úradu v Nitre Dagmar Bojdová.

Príčinu vidí najmä v nedostatku peňazí. Mesto ako správca amfiteátra nedokáže z vlastného rozpočtu kúpiť premiérové filmy. „Už je tiež preč doba, keď na filmové festivaly na amfiteátri prišlo 10-tisíc ľudí. Každý si môže nový film pozrieť v televízii, na DVD,“ mienila Bojdová. Problém je podľa nej aj v zastaranej technike. Aj preto mesto plánuje dať budovu do prenájmu, aby sa ho mohla chopiť nejaká produkčná spoločnosť.

Amfiteátru sa tento rok vyhne aj Bažant Kinematograf, filmy bude v auguste premietať na Svätoplukovom námestí pred Divadlom Andreja Bagara.

Koncertom sa, naopak, darí. Nitru navštívili Alexandrovci, toto leto sa sem chystá Boney M. Už tento víkend sa na pódiu po prvý raz rozbehne Art Fest, vystúpia kapely ako Para, Hex, Puding pani Elvisovej, Lavagance, Čechomor či Richard Müller.

debata chyba