Recenzia: Neprší. Aspoň kvapká

Pán a pani Smithovci. Navonok bežný manželský pár. V skutočnosti zabijaci. Alebo iný prípad...

30.07.2010 08:54
Cameron Diaz a Tom Cruise - Zatiaľ spolu,... Foto:
Herečka Cameron Diaz a Tom Cruise stvárňujú hlavných hrdinov v akčnej komédii Zatiaľ spolu, zatiaľ nažive.
debata

Plážové rande a potom precitnutie. Z na pohľad obyčajného mladíka sa vykľuje zabijak. Ona sa nestačí čudovať, do čoho sa to zaplietla. To je situácia z filmu Vrahúni, ktorý sa ešte len chystá do slovenských kín. A nejako podobne je to aj v akčnej komédii Zatiaľ spolu, zatiaľ nažive. Tá mala premiéru už včera. Ústrednú dvojicu v nej stvárňujú Tom Cruise a Cameron Diazová.

June nastúpi do poloprázdneho lietadla a počas letu zistí, že v ňom zostala sama. Nie že by tam neboli ľudia, ale všetci sú mŕtvi. Postaral sa o to šarmantný a prívetivý chlapík Roy. Dokonca sa zbavil aj pilotov. Dokáže však pristáť sám. Je to totiž superagent, ktorý zvládne všetko. Len s presviedčaním June, že mu ide o jej dobro, to má občas poriadne ťažké.

Roy ochraňuje vzácnu batériu, ktorú chce jeho skorumpovaný kolega predať. Všetci si však myslia, že nebezpečný je práve Roy, a tak na neho hromadne poľujú. Ak chce June prežiť, musí sa držať pri záhadnom chlapíkovi. A ak sa ho bude držať, precestuje polovicu sveta.

Ona nie je cvičená agentka vystrihnutá z bondoviek, čo je fajn. June je bežné dievča so sklonmi k hysterickým reakciám. Prvé prekvapujúce odhalenie v lietadle berie chvíľku ako žart a je z toho zábavná scéna, keď sa Roy snaží prispôsobiť jej správaniu. On zase nie je agent s vážnou tvárou uprostred misie, ktorá by sa tak nejako mohla odohrať aj v skutočnosti. Roy je absolútne nezničiteľný a boj proti obrovskej presile ho málokedy oberie o úsmev a nenútené poznámky.

Tvorcovia si zvolili nadhľad a ich preháňanie nie vždy produkuje zamýšľanú zábavu. Podstatné je, že nezabili všetky vtipy. Humor sa tu síce neskrýva za každým rohom, ale väčšinu času vypĺňa aspoň úsmevná atmosféra. A keď nezaberajú konfrontačné hry medzi June a Royom, zabodovať môžu akčné výstrelky v štýle Cruisovho Mission: Impossible. Vo filme Zatiaľ spolu, zatiaľ nažive nie sú zásadné trhliny spôsobené stratou tempa alebo absolútnym nedostatkom atrakcií.

Celkom dobre vyšla aj voľba predstaviteľov ústredných postáv Cameron Diazovej a Toma Cruisa. Zžili sa s nastavenými pravidlami a nepokazili hru. Pretože akčná komédia režiséra Jamesa Mangolda (Identita, Walk the Line, 3:10 Vlak do Yumy) je predovšetkým hra. Funguje podľa známeho modelu, ale nenudí. A hoci neprodukuje zábavu nezabudnuteľného charakteru, aspoň to nie je film, na ktorý by sa nedalo zabudnúť pre jeho negatívne stránky. Stačí to? Keď neprší, aspoň kvapká.

Hodnotenie Pravdy: 3 z 5 hviezdičiek

Zatiaľ spolu, zatiaľ nažive / USA 2010 / scenár: Patrick O'Neill / réžia: James Mangold / hrajú: Cameron Diazová, Tom Cruise, Peter Sarsgaard, Paul Dano a iní / slovenská kinopremiéra: 29. júla

debata chyba