Štyri živly budú živelne hravé

Seminár Štyri živly vo štvrtok zavíta do ulíc Banskej Štiavnice a jeho účastníci sa budú hrať. Práve hra sa totiž stala hlavnou témou 12. ročníka tohto letného filmového sviatku.

11.08.2010 12:00
Záber z filmu Viktora Kubala Krvavá pani. Foto:
Záber z filmu Viktora Kubala Krvavá pani.
debata

„Téma nás inšpirovala k filmom, ktoré máme radi a sú s hrou v kontexte. Zameriavame sa na archívne aj súčasné filmy, je to kombinácia všehochuti. Vzdelávací charakter podujatia zabezpečia svojimi úvodnými príhovormi teoretik Martin Ciel a šéfredaktor filmového časopisu KinoIkon Martin Kaňuch. Vysvetlia, prečo sme si vybrali tieto filmy a ako súvisia s hrou,“ povedala jedna z organizátoriek podujatia Daniela Chlapíková.

Seminár ponúkne 15 celovečerných filmov, o ktorých budú účastníci diskutovať. „Snažíme sa otvoriť myslenie o filme pre našich divákov a vytvárať pre nich možné interpretácie filmov, o ktorých by nerozmýšľali alebo sa o nich nedozvedeli,“ vysvetlila Chlapíková.

Okrem premietania je pre návštevníkov pripravený aj bohatý sprievodný program. V spolupráci s občianskym združením MPhilms prebiehajú už od 2. augusta štyri workshopy určené pre mladých ľudí vo veku od 15 do 25 rokov. Výtvarného programu sa ujala Bety Majerníková, fotografický má na starosti Tomáš Manina, video a experimentálny film vedie Marek Šulík a performancie József Juhasz. Výsledné práce budú mať vernisáž v piatok 13. augusta v kine Akademik.

V piatok je prichystané aj nočné premietanie na Starom zámku, v ktorom sa snúbi nemý maďarský film Szulamit a živé vystúpenie saxofonistu Jánosa Vázsonyiho v sprievode dídžeja Suhaida. Na jazere Počúvadlo sa budú premietať reklamy zo socialistického Československa a o zábavu sa postará skupina Mustache. Medzi hosťami seminára bude niekoľko osobností z krajín V4. Otvoriť ho mal pôvodne divadelný režisér Árpád Shilling, ktorý však pre povinnosti svoju účasť v poslednej chvíli odvolal. Napriek tomu sa účastníci môžu tešiť na prednášky s historičkou umenia Máriou Riškovou, s Poliakom Mateuszom Szlachtyczom, ktorý vedie festival poľského komiksu, či s filmárom Martinom Ježekom.

Podujatie, ktoré sa odohrá v dňoch od 12. do 15. augusta, má podľa organizátorov vytvoriť príjemné prostredie, kde si účastníci môžu pozrieť dobré filmy a vychutnať atmosféru Banskej Štiavnice.

debata chyba