O človeku, ktorý nemá nič, iba túžbu po zmene

Dokumentarista Jaro Vojtek nedávno podal správu o živote v obci Slemence na východnom okraji Slovenska. Jeho celovečerný film sa volal Hranica a patril k tomu najlepšiemu, čo sa vlani objavilo na plátnach kín. Teraz Vojtek ponúka novinku Z kola von. Polhodinové rozprávanie o živote na dne. Vo štvrtok 2. septembra večer dokument uvedú v Stanici Žilina-Záriečie, v piatok ho premietnu v košickej Tabačke Kulturfabrik.

02.09.2010 10:48
Záber z filmu Z kola von Foto:
Záber z filmu Z kola von
debata

Ferko pochádza z rodiny, ktorá mu hodila polená pod nohy. Keby mu poskytla lepšie zázemie a oporu, možno by neskončil na ulici a nemusel by sa pozerať na rezignovaného otca povaľujúceho sa v chatrči alebo na matku, ktorá chodí šliapať chodník. Jej druhý syn ju pri tom sprevádza a do kamery vysvetľuje, že kedysi to vynášalo lepšie a jeho matka sa nemusela plahočiť po vonku. Stačilo, keď si sadla za bar v hoteli a nalákala zahraničných návštevníkov.

Ferko sa medzitým potĺka mestom, predáva Nota Bene, prehľadáva kontajnery, baví sa so svojím psom a chodí si po dávky metadonu. Občas z neho vypadne nepríjemná spomienka. Napríklad na to, ako sa jeho otec stal gamblerom a znenazdajky predal byt. Občas však Ferko prejaví túžbu po zmene. Akoby stále veril, že má nádej. Prieči sa mu pridať sa na kopu k ostatným, ktorí sa už zjavne zmierili s tým, ako žijú a pred jeho výčitkami zacúvajú do chatrče.

Jaro Vojtek nakrútil snímku na objednávku Nadácie Intenda, ktorá sa venuje aj pomoci mladým ľuďom pri prekonávaní ťažkých životných situácií. Vojtek tvrdí, že nemá žiaden patent na to, ako vyriešiť situáciu hrdinu svojho dokumentu. Chcel ho však predstaviť a ukázať, čo stojí za jeho otrasnými životnými podmienkami. Aj preto svoj film nazval Z kola von (a čo je za tým). Pre režiséra bolo dôležité sprostredkovať divákom materiál, na základe ktorého by Ferka bližšie spoznali, prenikli do jeho vnímania a neutvárali si o takomto človeku iba rýchly úsudok bez znalosti širších súvislostí.

Kým Vojtek zostavil svoj film z niekoľkodňového záznamu života rodiny na sociálnej periférii, česká režisérka Helena Třeštíková ponúka slovenským divákom časozberný dokument o životných peripetiách narkomanky Katky. Jej snímka Katka mala premiéru pred týždňom.

debata chyba