Festival inakosti ukáže teplú Latinskú Ameriku

Takmer šesťdesiat filmov s gayskou a lesbickou tematikou z vyše dvadsiatich krajín sveta ponúkne bratislavský Filmový festival inakosti. Začne sa v stredu 29. septembra a potrvá do 5. októbra.

23.09.2010 09:00
Colin Firth a Julianne Mooreová vo filme Single... Foto:
Colin Firth a Julianne Mooreová vo filme Single Man, ktorý patrí k najväčším lákadlám Filmového festivalu inakosti.
debata

„Ak sa niekto domnieva, že ide o festival len na tému inakosti, nemýli sa a mýli zároveň. Tie najlepšie diela, v každej oblasti umenia, nech sú na akúkoľvek špecifickú tému, ak hovoria zaujímavo a hlboko o ľudskom osude, sú totiž vždy aktuálne a ľudsky všeplatné,“ povedala patrónka festivalu Zuzana Kronerová.

Program festivalu je rozdelený do štyroch sekcií. Okrem sekcie venovanej slovenským a českým filmom Teplé Česko – Slovensko, ponúka festival aj filmové novinky (Nové storočie) či dnes už klasické snímky (Zlatý fond). Jedna zo sekcií je venovaná filmom z Latinskej Ameriky. „Súčasná renesancia latinskoamerickej kinematografie sa odzrkadľuje aj v počte kvalitných filmov, ktoré sa zaoberajú gayskou, lesbickou, bisexuálnou či transsexuálnou tematikou. Za posledný rok z krajín Latinskej Ameriky vzišlo viacero silných teplých filmov – my sme vybrali päticu tých, ktoré považujeme za najzaujímavejšie,“ povedala zostavovateľka sekcie Monika Višniarová.

Medzi filmami, ktoré festival v kinách FTF VŠMU, FK Nostalgia a Palace Cinemas Aupark ponúkne, je napríklad režijný debut módneho návrhára Toma Forda Single Man, ktorý získal dve ceny na MFF v Benátkach. Premietať sa bude aj film Príboj, ocenený na festivaloch Sundance či v San Sebastiane, alebo snímka Imaginárne lásky režiséra Xaviera Dolana, ktorý vlani so svojím filmom I Killed my mother získal tri ceny na festivale v Cannes. Kompletný program festivalu nájdete na www.ffi.sk.

debata chyba