Brhlíková: Hollywood dáva šancu, ale treba klopať na dvere

Simona Brhlíková pochádza z Michaloviec, ale po absolvovaní strednej školy odišla do Veľkej Británie. Stala sa tam herečkou a dnes už pracuje v Hollywoode. Nedávno nakrútila hororový western Gallowwalker, v ktorom hrá po boku Wesleyho Snipesa. Je to príbeh pištoľníka, ktorého sprevádza kliatba - každý, koho zabije, sa stane nemŕtvym a chce sa pomstiť. Brhlíková má za sebou aj účinkovanie v niekoľkých divadelných inscenáciách (Veľa kriku pre nič, Ako sa vám páči) a seriáloch (napríklad IT Crowd). Jej najnovšie filmy sú Madoff: Made Off with America, v ktorom hrá aj Michael Madsen či Tom Sizemore, a Theft by Deception.

27.09.2010 13:00
Záber z nového filmu Gallowwalker, v ktorom hrá... Foto:
Záber z nového filmu Gallowwalker, v ktorom hrá aj Wesley Snipes.
debata

S akými predstavami ste odchádzali zo Slovenska, plánovali ste už vtedy kariéru v šoubiznise?
Túto víziu som mala už asi ako štvorročná, keď som objavila svoj idol – Michaela Jacksona. Všetko, čo som potom robila, smerovalo k odchodu zo Slovenska. Nevedela som presne kam, vedela som iba, že to bude anglicky hovoriaca krajina súvisiaca s Jacksonom a žijúca šoubiznisom. Mala som veľa energie, učila som sa jazyky, ale chýbala mi odvaha povedať rodičom, že chcem byť herečkou.

Nemali ste spočiatku ambíciu pokúsiť sa presadiť v okolitých krajinách?
Nie, chcela som ísť na samotný vrchol – do Hollywoodu. Bolo to veľmi naivné. Myslím si však, že do krajín ako Taliansko alebo Francúzsko sa teraz vrátim, pretože jazyk ovládam. Momentálne chcem uspieť na najväčšom trhu, vytvoriť si tam meno, aby som si potom mohla vyberať európske projekty, lebo tie bývajú obsahovo kvalitnejšie.

V Británii ste navštevovali aj kurzy na Kráľovskej akadémii dramatického umenia. Otvorilo vám to automaticky dvere k hereckej kariére?
Automaticky pre mňa nebolo nikdy nič otvorené. Musela som sa stále snažiť a presúvala som sa od nižších mét k vyšším. Zmienka o tejto akadémii môže pomôcť, ale v Amerike to funguje na princípe ukáž, čo vieš. Dajú vám šancu, ale treba neprestajne klopať na dvere a nevzdávať sa. Stretla som veľa hercov a herečiek, ktorí boli kdesi miestnymi hviezdičkami, ale po príchode do Hollywoodu zistili, že tam sú tisícky hviezd. To je poriadna životná lekcia, ktorá môže človeka odradiť alebo priviesť k drogám. Moje heslo preto bolo Skromne, ale dopredu.

Ako by ste opísali posun, ktorým ste prešli?
Neviem presne, kde bol zlomový bod. Určite pomohol veľký medzinárodný film Gallowwalker, ktorý bude mať premiéru na budúci rok. Odrazu sa so mnou chceli všetci rozprávať a predstavovať ma. A to je ten šoubiznis, ktorý sa z 90 percent skladá z biznisu a z desiatich zo šou. Ja som veľa študovala, ale trvalo roky, než sa to zúročilo. A vzdelávam sa naďalej. Mám súkromného učiteľa herectva a stále na sebe pracujem, aby som bola pripravená. Herecky som sa teda zlepšila a zároveň som stratila kus naivity.

Ako to myslíte?
Kedysi som si hovorila, že sa nemôžu pozerať iba na môj výzor. Nechcela som sa prezentovať cez nejaký imidž krásky, na to som príliš tvrdo študovala. Žiaľ, imidž je tu zásadný a platí porekadlo, keď chcete hru hrať, musíte ju poznať. Našťastie som sa obklopila dobrými ľuďmi, vymenila som o tri čísla väčšie rifle za priliehavé a zvýraznila telo. Chcela som si tým otvoriť dvere a potom cez ne prejsť talentom.

Ako vlastne prebieha nakrúcanie hviezdne obsadených filmov? Charakterizuje ho najmä profesionálny odstup?
Každý z filmov bol iný. Ale vtip je v tom, že čím väčšia hviezda, tým prístupnejší, skromnejší a milší človek. O Wesleym rozprávali, že je arogantný, ale po štyroch mesiacoch, ktoré sme spolu strávili prácou v Afrike, musím povedať, že je to človek ústretový a stojí nohami pevne na zemi. Veľmi príjemný bol tiež Michael Madsen. S Danielom Craigom som sa pri nakrúcaní bondovky Casino Royale nestretla, pretože som tam mala iba malú úlohu a robila som s druhým štábom.

Aký je váš režim, koľko kastingov absolvujete?
Kastingov je určite viac, odkedy som prišla do Hollywoodu. Je tu väčší biznis ako v Londýne. Niekedy tu mám päť a viac kastingov denne, inokedy ich je päť za týždeň alebo mesiac. Stáva sa, že vám dopoludnia o jedenástej zavolajú, že máte byť o pol tretej poobede na kastingu. V Londýne to má prehľadnejší systém, ale v Hollywoode to ide ako na páse. Je to tu nepredvídateľné, takže si nemôžem všetko dopredu naplánovať. Teraz som však dostala ponuku z Londýna, na zaujímavý krátky film od spoločnosti Ridleyho Scotta.

Hrali ste v žánrovo rôznorodých projektoch, ktorá oblasť je vám najbližšia a s akými tvorcami by ste chceli spolupracovať?
Určite by som rada robila s Martinom Scorsesem a Christopherom Nolanom, ktorý je podľa mňa novodobý génius. Tých tvorcov je však viac a patrí medzi nich aj pán Jakubisko. Čo sa týka rozmanitosti úloh, zo začiatku si veľmi nevyberáte. Keď som do toho išla, myslela som si, že viem zahrať mníšku rovnako ako vrahyňu či prostitútku. No a takto tie úlohy potom aj prišli. Treba byť otvorený a nezaškatuľkovať sa. Určite mám však bližšie k dráme ako ku komédii. A takisto mám rada akčné filmy. Je to zábava a kaskadérske výstupy robievam sama. V Británii som študovala aj na Stage Combat Academy zameranej na výučbu kaskadérskych prvkov a súbojov.

Bez akých vlastností nemôže uspieť mladá herečka v Hollywoode?
Podľa mňa nemôže mať dlhodobý úspech bez talentu. Podstatný je aj X-faktor, všeobecný rozhľad a skromnosť. Hollywood je vlastne veľmi malý a každý tu každého pozná, takže keď sa správate arogantne, drzo a hrubo, všetci sa to dozvedia a budete odpísaní. Ľudské vzťahy sú tu veľmi dôležité. Na pätnásť minút slávy stačí, ak sa objavíte nahý v bulvárnych novinách. Ale seriózny človek sa presadí tvrdou prácou a tým, že bude v správnom čase na správnom mieste. A keď sa mu otvoria dvere, musí potvrdiť, že v ňom niečo je. Že to nie je iba pekná prázdna misa.

debata chyba