Strážni anjeli v akcii

Film Anjeli natočila režisérka Alice Nellis podľa knižky Anjeli všedného dňa Michala Viewegha. Kto knižku čítal, bude mať uľahčenú situáciu, lebo rýchlejšie pochopí, čo sú to za bytosti, ktoré stoja na začiatku snímky ako pohotovostná úderka na Nuselskom moste samovrahov.

12.10.2014 14:00
Anjeli, film Foto:
Z filmu Anjeli.
debata

Sú to anjeli, ktorí prišli na zem, konkrétne do Prahy, a majú schôdzu o tom, ako budú plniť svoje úlohy. A úlohy sú to veľmi delikátne – anjeli majú ľuďom, ktorí sú ešte zdraví, ale hrozí im náhla smrť, spríjemniť posledné okamihy života na zemi, aby sa im ľahšie umieralo. A pomôcť aj ich blízkym, aby ľahšie stratu znášali. Skrátka, majú skombinovať rôzne osudy. Anjeli sú štyria, dvaja starší, skúsenejší a dvaja mladí. Ich "šéfa“ hrá Marián Labuda, jedného z mladších anjelov stvárnil Vojtěch Dyk. Ten však vyzerá skôr ako čertík – má zježené vlasy, v ktorých ako keby sa skrývali rožky. A aj sa trocha čertíkovsky správa, vyrýva, spochybňuje, pochybuje. Aj o samotnom Bohu. Celá partia je však predovšetkým láskavá, milá a snaží sa splniť svoje poslanie – dať ľuďom šťastie, pokoj.

Príbeh má viac hlavných hrdinov, ktorých osudy sa prepletajú. V knižke sú, samozrejme, plastickejšie vykreslené, prehľadnejšie, tu sa rútia v rýchlych filmových strihoch. Režisérka Alice Nellis dokázala aj v tomto obrazovom kluse aspoň naznačiť neraz zložité vzťahy medzi postavami a filmovou rečou vyjadriť ich problémy, charaktery a históriu. Pomáhala si aj obrázkami na monitoroch tabletov, ktoré používajú jej anjeli. Veľmi filmu pomohla aj skvelá hudba slovenského skladateľa Michala Novinského, ktorá dodala filmu ďalší – možno ozaj anjelský či nebeský – rozmer.

Nellis vôbec hojne čerpá zo Slovenska – Zuzana Kronerová hrá napríklad anjelmi posadnutú kuchárku a rola jej sadla. Novú polohu svojho herectva – láskavý, no manželkou nemilovaný a týraný dobrák – ukázal Boleslav Polívka, ktorý sa vo filme dočká nebeských slastí ešte na poslednú chvíľu, na zemi. Film Anjeli všedného dňa je o otázkach života a smrti, o veciach, s ktorými si ľudský rozum nevie poradiť. Autor predlohy Michal Viewegh sa pokúsil premôcť nemohúcnosť anjelmi, ktorí sú akoby z mäsa a kostí, takže aj záhrobie robia troška domáckejším. Zrejme si týmto príbehom u anjelov strážnych Viewegh šplhol – musela pri ňom stáť v jeho nedávnej chorobe celá úderka, keďže vyzdravel, vracia sa do života a po premiérach a rozhovoroch s novinármi už posedáva v kaviarni ako kedysi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Alice Nellis #Andělé #Michal Viewegh