Gabriela Vránová sprevádza kráľovstvom poézie

Českú herečku a slovenskú rodáčku Gabrielu Vránovú poznajú diváci z viacerých filmov či televíznych seriálov ako Chalupáři alebo My všichni školou povinní. Jej veľkou láskou je však aj poézia. Herečkin vzťah k nej a k niekoľkým českým a slovenským básnikom odhaľuje DVD Království poezie Gabriely Vránové, na ktorom vystupuje aj niekoľko hostí. Herečka ho pripravila v réžii svojho syna Ondřeja Kepku.

04.10.2010 07:00
Gabriela Vránová Foto:
Gabriela Vránová
debata

„Gabrielu Vránovú poznám dlhé roky – už pri prvom stretnutí som ju počul recitovať slovenskú poéziu dokonalou slovenčinou, a nechcelo sa mi veriť, že vlastne nie je Slovenka. Vlastne hovorím preto, že ona vlastne Slovenka je. Narodila sa na Slovensku a láska k Slovensku jej ostala na celý život. Iste jej ju vštepoval aj jej otec Jaroslav V. Vrána, pedagóg, ktorý písal aj básne, a okrem lásky k Slovensku jej teda vštepil aj lásku k poézii,“ povedal Ľubomír Feldek. Je jedným z hostí, s ktorými sa Vránová rozpráva o poézii. Feldek vie naspamäť aj niekoľko Vránových veršov: „,Básník? Je skrytý ve všech nás. Jen míra milosti různá.' Tou mierou milosti, na ktorú si on skromne netrúfal, je obdarená celý život Gábina zaňho. A dnes už aj jej syn Ondřej Kepka – aj jeho filmy sú básňami. Patrí im za to obom moj obdiv,“ dodal Feldek.

Vránovej DVD sa skladá z niekoľkých častí. Tou hlavnou je film Království poezie. Je to trochu dokument o básňach a básnikoch, trochu osobný portrét herečky, ktorá spomína na svoje detstvo a mladosť. Vzniká koláž pretkaná prednesom básní a hudobne podfarbenými lyrickými zábermi z miest spojených s jednotlivými básnikmi. Medzi hosťami, ktorí vystupujú v Království poezie, je napríklad Viktor Preiss. V dobovom kostýme hovorí o svojom vzťahu k Janovi Nerudovi a o tom, ako sa s vekom a skúsenosťami mení jeho vzťah k niektorým básňam.

To tvrdí aj Luděk Munzar, ktorý rozpráva najmä o svojom priateľstve s Františkom Hrubínom. Spoznal ho, keď Hrubín napísal svoju prvú divadelnú hru Srpnová neděle a postupne sa spriatelili. „Nemysli si, že som taký hlúpy, aby som nevedel, že sú ľudia, ktorí si nepamätajú ani tú obyčajnú riekanku zo školy Skákal pes přes oves, a prežijú celý život nádherne. Na čo by potrebovali moje verše? Ale vieš, ja tie básničky budem písať stále, pretože on ten život s tou poéziou je o niečo krajší,“ povedal Munzarovi Hrubín.

DVD s bohatým bookletom s viacerými básňami ponúka aj niekoľko bonusov, medzi nimi vyniká záznam večera s poéziou Poetický salon Gabriely Vránové v pražskom kine Mat s hosťami herečkou Zlatou Adamovskou a hudobníkom Štěpánom Rakom. Rozpráva sa tu napríklad o tom, že poézia a jej prednes majú pre herca význam aj v tom, že si lepšie uvedomuje význam slov, ktoré hovorí. Vránová, ktorá nemá rada označenie recitácia, uprednostňuje rozprávanie veršov, zahrnula medzi básnikov, ktorých vo svojom salóne predstavuje, aj Milana Rúfusa. Dokonca priznala, že sa jeho verše pokúsila preložiť do češtiny. „Je to zbytočné, lebo tej jeho slovenčine sa nič nevyrovná a je každému zrozumiteľná,“ povedala herečka.

„Poézia je nevyhnutná, len keby som vedel prečo,“ znie okrídlený bonmot Jeana Cocteaua. DVD Království poezie neponúka jednoznačnú odpoveď na to, prečo človek potrebuje poéziu, ukazuje však, že život s ňou je akýsi krajší.

Království poezie Gabriely Vránové, DVD, TV 8 osmiček, 2010

debata chyba