Začína sa koniec Pottera

Davy fanúšikov nabíjali energiou Leicester Square v Londýne, kde sa vo štvrtok konala slávnostná premiéra filmu Harry Potter a Dary smrti I. Slogany typu "filmová udalosť jednej generácie" v tomto prípade nie sú falošné. Veď šesť potterovských snímok utŕžilo 5,4 miliardy dolárov a po svete sa predalo viac ako 400 miliónov kníh J. K. Rowlingovej. Posledný, siedmy knižný príbeh je rozdelený do dvoch filmov. Prvý z nich sa do slovenskej distribúcie dostane vo štvrtok 18. novembra a viaceré multiplexy ho uvedú už v stredu.

13.11.2010 12:00
Harryho Pottera stvárňuje Daniel Radcliffe a v... Foto:
Harryho Pottera stvárňuje Daniel Radcliffe a v novom filme zo série sa objaví hneď sedem Potterov.
debata

Príbeh sa tentoraz neodohráva na Rokforte, ako bývalo zvykom. Harry a jeho „družina“ sa vydávajú do terénu, aby hľadali horcruxy potrebné na zneškodnenie Voldemorta obklopeného Smrťožrútmi. V siedmom filme sa tiež objaví niekoľko Potterov naraz, pretože Harryho priatelia vypijú všehodžús, aby získali jeho podobu a zmiatli nepriateľa.

„Náhle sa Harry, Ron a Hermiona snažia prežiť vo veľkom, zlom a nebezpečnom svete. Cítia sa izolovaní, osamelí a zraniteľní. Dobrodružstvo sa tak stáva dospelejšie,“ cituje režiséra Davida Yatesa distribučný materiál k filmu. Yates zároveň dodal, že Harryho viera v profesora Dumbledora je naštrbená a celá misia, ktorá sa spustila bez jasného a zaručeného plánu, otestuje vzťah ústrednej trojice mladých čarodejníkov. Do hry zasiahnu aj komplikácie s rodinami, takže motívov je tu viac než dosť. A predstaviteľ hlavnej úlohy Daniel Radcliffe ešte pripomenul, že hrdinovia, ktorí sa zdali zlí, odkrývajú svoju dobrú stránku – a naopak.

Prvé zahraničné kritiky sú väčšinou priaznivé a upozorňujú, že ide o najtemnejší a najdesivejší film série. Objavujú sa však aj výčitky ohľadom jeho nadmernej dĺžky (má takmer dve a pol hodiny). Recenzentka z denníka The Times Kate Muirová napísala, že finále mohlo byť radšej spracované v jednej svižnej snímke, nie nafúknuté do dvoch. „Detailov, ktoré boli pre vyvrcholenie príbehu a rozuzlenie jeho tajomstiev dôležité, bolo jednoducho priveľa,“ obhajuje producent David Heyman rozdelenie siedmej knihy na dva filmy. Druhá časť Darov smrti sa má do slovenských kín dostať v júli budúceho roka.

Už teraz sa však začína záverečná etapa potterovskej ságy. Predstavitelia ústrednej trojice postáv Daniel Radcliffe, Emma Watsonová a Rupert Grint s ňou strávili desať rokov a vďaka nej sú hviezdami. Aj v tomto prípade sa však to dobré spája s tým horším. Grint pre agentúru Reuters komentoval uzavretie celej série takto: „Je to skvelé, pocit skutočnej slobody, lebo nakrúcanie Harryho Pottera vám ovládne život a trvá dlho, takže je fajn byť mimo toho a robiť si pre zmenu svoje veci.“ Otázka znie, ako sa Radcliffe, Watsonová a Grint dokážu po odchode z čarovného sveta potterovskej série uplatniť.

debata chyba