Diabol z Nesmrteľných bude meškať

Slovenská televízia už uviedla štyri filmy z projektu Nesmrteľní, ale piata snímka musela v pondelok ustúpiť Hodine deťom. Odvysielajú ju na budúci pondelok, nie však tesne po ôsmej, ako bývalo pri Nesmrteľných zvykom, ale až o desiatej večer. Film sa volá Diabol.

07.12.2010 09:30
Zuzana Norisová a Milan Mikulčík Foto:
Zuzana Norisová a Milan Mikulčík v snímke Diabol
debata

Piaty titul série nakrútil režisér Roman Polák na motívy rovnomennej novely Leva Nikolajeviča Tolstého. K posunutiu vysielacieho času Diabla došlo podľa PR manažéra Jednotky Martina Kontúra preto, že ide o „erotickú drámu, ktorá obsahuje aj pikantnejšie zábery“. Uvidíme, ako sa spomínaná pikantnosť prejaví, pretože erotické scény sa objavili už v prvom filme série s názvom Náramok, a ten STV uviedla v bežnom čase po 20. hodine.

Kontúr upozornil, že Diabol je v rámci Nesmrteľných jednou z dvoch výnimiek, keď došlo k zmene vysielacieho času. Druhou výnimkou bude titul Dlhá cesta domov, ktorý vznikol na motívy Kukučínovej Rysavej jalovice a STV ho zaradila do upraveného štedrovečerného programu desať minút po 21. hodine. Ostatné snímky desaťdielnej série sa na obrazovkách objavia vždy v pondelok v pôvodnom čase o 20. hodine 15. minúte.

Z doterajších výsledkov sledovanosti Nesmrteľných vyplýva, že najmenej divákov pritiahol film, ktorý bol azda najvydarenejší – Fejs. V pondelok 29. novembra si ho pozrelo len 198-tisíc ľudí, čo Jednotke prinieslo 9,8-percentný podiel na trhu.

Najsledovanejší bol pritom druhý film série s 319-tisíc divákmi a 15,7-percentným trhovým podielom. Obe snímky nakrútil režisér Róbert Šveda.

Druhý titul série je novodobou adaptáciou románu Jane Austenovej Rozum a cit uvedenou pod názvom Ľúbi neľúbi. Príbeh, ako inak o láske, sledoval osudy dvoch sestier, ktoré by na prvý pohľad ani nemohli byť odlišnejšie. Mladšia Mariana má dušu večného rebelanta a do romantických citov sa vrhá zásadne behlavo. Staršia Elena je racionálna a opatrná, no napriek tomu sa nedokáže vyhnúť sklamaniu. Dej v kombinácii s idylickým pozadím východoslovenskej dedinky a prirodzenými hereckými výkonmi bol príjemným prekvapením, nechýbal mu humor ani štipka erotiky. V hlavných úlohách účinkovali Stanislava Pazmányová, Katarína Šafaříková, Pavel Batěk a Pavel Višňovský.

Fejs bol štvrtým filmom Nesmrteľných a tvorcovia sa pri ňom inšpirovali Rostandovou hrou Cyrano z Bergeracu. Ide o sídliskový príbeh mladého bitkára zamilovaného do svojej sesternice, ktorej posiela ľúbostné verše v mene iného nápadníka. Režisér Šveda ukotvil príbeh do súčasnej Bratislavy presvedčivo, s dôrazom na prostredie barov a nočných ulíc, s využitím hiphopovej muziky a hovorového jazyka s vulgarizmami.

V tejto kulise sa mu podarilo vyprofilovať celkom zaujímavého hrdinu – prchkého chlapíka, ktorý sa suverénne pohybuje vo svete špinavého vybavovania si účtov, a zároveň stojí bokom ako uzavretý samotár, ktorý dokáže reflektovať svoje vnútorné stavy prostredníctvom poézie. Nosného hrdinu pritom veľmi dobre stvárnil Michal Kubovčík. Po dosť nepresvedčivom treťom filme série, ktorý nakrútil Laco Halama na motívy románu Pani Bovaryová, bol Fejs krokom dopredu.

Do piatej snímky Nesmrteľných, ktorá sa volá Diabol a na divákov Jednotky čaká 13. decembra po 22. hodine, obsadil režisér Roman Polák hercov Juraja Kukuru, Milana Mikulčíka, Evu Kerekes, Zuzanu Norisovú či Ivana Palúcha.

Ako uvedie Jednotka ďalšie filmy zo série Nesmrteľní

Diabol - L. N. Tolstoj: Diabol 13. decembra o 22. hodine
Kontrola - N. V. Gogoľ: Revízor 20. decembra o 20.15 h.
Dlhá cesta domov - M. Kukučín: Rysavá jalovica 24. decembra o 21.10 h.
Kvety a Lucia – A. Dumas ml.: Dáma s kaméliami 3. januára 2011 o 20.15 h.
Hon na legendu - Moliére: Don Juan 10. januára 2011 o 20.15 h.
Projekt Alfa – R. L. Stevenson: Podivuhodný prípad Dr. Jekylla a pána Hyda 17. januára 2011 o 20.15 h.

debata chyba