Pašš odstúpil z rady Audiovizuálneho fondu

Predseda rady Audiovizuálneho fondu (AVF) Patrik Pašš odstúpil z funkcie člena rady. Stalo sa tak po viacerých výhradách zástupcov filmárskej obce, ktorí kritizovali fungovanie AVF, poukazovali na porušovanie stanovených pravidiel a podozrenia z konfliktov záujmov. Minulý týždeň žiadala o odstúpenie Pašša Asociácia nezávislých producentov.

09.12.2010 15:48
Patrik Pašš Foto:
Patrik Pašš
debata

Pašš považuje obvinenia kritikov za nepodložené a hovorí o neprimeranom tlaku, ktorý na ministra kultúry a členov fondu vyvinula jedna záujmová skupina. „Moje odstúpenie z pozície predsedu a člena rady fondu nie je rezignáciou z dôvodu osobného pocitu viny ani z dôvodu porušenia zákonov či vnútorných predpisov fondom,“ uvádza sa v Paššovom vyhlásení. „Je to len rezignácia na taký spôsob medziľudskej a verejnej komunikácie, s ktorým zásadne nesúhlasím a ktorý je podľa môjho presvedčenia iba cestou k vzájomnému neporozumeniu, nevraživosti a rozbíjaniu dobrých vzťahov v audiovizuálnom priestore.“

Niektorí filmári začali kritizovať fond už po marcovom vyhodnotení prvého kola žiadostí v AVF, pri ktorom podľa nich došlo ku konfliktu záujmov. Prekážalo im predovšetkým to, že 20 percent pridelených peňazí v programe Podpora vývoja, tvorby a produkcie audiovizuálnych diel získali projekty spoločností, v ktorých figuruje predseda rady Patrik Pašš a podpredsedníčka Petra Kolevská. Filmári spísali výzvu Za transparentný a spravodlivý Audiovizuálny fond a v máji zaslali otvorený list vtedajšiemu ministrovi kultúry Markovi Maďaričovi, v ktorom ho žiadali aj o odvolanie Pašša z funkcie predsedu rady fondu.

K spomínanému odvolaniu nedošlo, ale rada fondu v lete prijala smernicu na zamedzenie konfliktu záujmov, ktorou sprísnila pravidlá pre členov AVF. Asociácia nezávislých producentov však minulý týždeň upozornila na prípady, keď podľa nej opäť došlo k pochybným rozhodnutiam fondu. Upozornila pritom na dva projekty – animovaný film Vim a Tom spoločnosti Animoline, ktorej riaditeľom mal byť člen hodnotiacej komisie fondu Jaroslav Baran, a hraný titul Mŕtvola musí zomrieť, ktorý vznikol v produkcii Paššovej spoločnosti a o jeho podporu žiadal distribútor filmu.

Na výhrady Asociácie nezávislých producentov následne zareagoval riaditeľ AVF Martin Šmatlák. Po prešetrení prvého prípadu vyplynulo, že Baran nie je „riaditeľom, štatutárnym orgánom ani spoločníkom spoločnosti Animoline od 23. 12. 2009“. Aj druhý prípad preveruje dozorná komisia fondu, distribučná spoločnosť Continental Film sa však už rozhodla žiadosť o podporu filmu Mŕtvola musí zomrieť stiahnuť.

Prezident Asociácie nezávislých producentov Peter Kerekes síce akceptoval argumenty AVF o vzťahu Jaroslava Barana k spoločnosti Animoline, podľa neho by však bolo prijateľnejšie, keby sa hodnotenia projektu Vim a Tom vzdal a nechal sa nahradiť iným zástupcom komisie. Kerekes zároveň trvá na tom, že fond porušuje smernicu na zamedzenie konfliktu záujmov. „Pre nás nie je problémom Patrik Pašš ako osoba, ale konanie, pri ktorom došlo k porušovaniu pravidiel. Z tohto hľadiska vítame odstúpenie Pašša z pozície predsedu rady fondu,“ povedal Peter Kerekes. „Teraz by sme boli radi, keby sa smernica na zamedzenie konfliktu záujmov, ktorá je podľa nás v podstate dobre vymyslená, dodržiavala. Bojujeme za to, aby sa dostala do novely zákona o AVF, pretože inak si ju rada fondu môže modifikovať,“ dodal prezident Asociácie nezávislých producentov.

Minister kultúry Daniel Krajcer zobral Paššovo rozhodnutie na vedomie s tým, že môže upokojiť situáciu v Audiovizuálnom fonde. Podľa informácií hovorkyne ministerstva kultúry Evy Chudinovej však naďalej platí Krajcerov zámer zákon o Audiovizuálnom zákone zmeniť.

debata chyba