Silvester potvrdil, že dobrý humor je nedostatkový tovar

Silvestrovský program slovenských televízií vyzeral tak, akoby sa vopred rátalo s tým, že len zanedbateľná časť divákov bude úplne triezva.

03.01.2011 06:00
Partička Foto:
Na Silvestra sa na obrazovke objavila aj Partička.
debata

Minimálne ponuka filmov naznačovala absenciu triezveho úsudku pri ich výbere. V lepšom prípade išlo o priemerné, v horšom rovno o odpadové komédie. A zázraky výnimočnej zábavy sa nekonali ani pri večerných silvestrovských šou­.

STV bez nápadu
Slovenská televízia si na Jednotke vystrelila najlepší film z dennej ponuky už okolo poludnia. Uviedla 50 rokov starý, ale stále šarmantný a úsmevný fantazijný titul Baron Prášil v réžii slávneho Karla Zemana. Kým táto starinka hádam mohla nejako zaujať aj mladšie publikum, hlavný večerný program STV už s takýmito divákmi nerátal. Začal sa Kaviarňou Slávia, v ktorej Peter Stašák hostil Karla Gotta. V duchu nehynúcich predstáv, že Silvester bez Gotta a jeho obohratých šlágrov je ako Štedrý večer bez darčekov. V tomto prípade je to už darček z kategórie najmenej nápaditých.

Silvestrovské Drišľakoviny však mohli v mnohých vyvolať asi takú radosť ako darované ponožky. Nezriedka vznikala otázka, na čom sa vlastne publikum v sále smeje. A občas nevznikla len pre lacnú úroveň humoru, ale aj pre ťažko dekódovateľné nárečie účinkujúcich.

Hlavná šou Slovenskej televízie sa potom niesla v duchu spomienok na staré silvestrovské galaprogramy a zábavné relácie. Veď všetko tu už bolo, tvrdila STV a inscenované dokrútky s Romanom Pomajbom a Štefanom Skrúcaným pôsobili, akoby si televízia strieľala z vlastnej nemohúcnosti vyrobiť zábavný program. Takže sa opäť prevetrávali archívy a pozvaní hostia z radov spevákov, hercov a komikov prevetrávali svoje zážitkové zásuvky. A hoci sa z tých archívov dostalo na obrazovku aj zopár vydarených kúskov, najkomickejšie pôsobil text v predpolnočnej pesničke, ktorý odvážne hlásal, že „zázračný deň je Silvester“.

JOJ: Na to naše nedáme dopustiť
Televízia JOJ ponúkla silvestrovskú atmosféru o 20. hodine v prostredí svojho najpopulárnejšieho seriálu Panelák. Aj tento rok sa dianie v posledný deň roka sústredilo do seriálového baru. Postavy mali v rukách poháriky a pretekali sa v opitých pózach a dialógoch. Rozjarene sa k sebe túlili, robili na parkete „smiešne pohyby“ a tí menej šťastní dokonca časť večera nedobrovoľne strávili zaseknutí vo výťahu. No a ukázala sa aj „Lady GaGa“ vo fialovej parochni.

Po Paneláku sa diváci mali možnosť opäť stretnúť so svojimi obľúbenými karikatúrkami z reality šou Farmár hľadá ženu. Tentoraz im Jojka ponúkla exkluzívny, dosiaľ nepublikovaný materiál. A tak napríklad zbožňovaná aj zatracovaná Martinka z Turca predviedla v reálnom časovom slede, ako sa finguje strata mobilného telefónu. Iná účastníčka, Vierka, sa so zakaleným zrakom priznala, že popíja, lebo pochovala už dvoch manželov a usúdila, že jej vyvolený farmár si ju nevybral práve preto, aby náhodou nepochovala aj jeho. Na rozdiel od Štedrého dňa, keď sa trochu nepochopiteľne dostala Kleopatra z Turca na obrazovky v hlavnom vysielacom čase, tento program sa na Silvestra celkom hodil. Azda sa diváci dočkajú aj reprízy – vhodné by to bolo napríklad 1. apríla.

Hlavnú silvestrovskú reláciu zostavila JOJ z vybratých okamihov talentovej šou Česko-Slovensko má talent. Komu prehliadka ľudí túžiacich po svojej minúte na obrazovke aj za cenu sebaponíženia a výsmechu tiekla ušami už počas roka, mal smolu. JOJ je s týmto projektom zjavne spokojná, ale tým, že si ním vypomohla aj na Silvestra, nepotvrdila, že má talent pripraviť niečo nové a špeciálne.

Markíza to skúšala aj s paródiami
Vlastnú talentovú šou využila pri tvorbe silvestrovského programu aj televízia Markíza. Tá však svoju Silvestromániu poňala v duchu paródie. Oprášila staré známe fígle, ale bola aspoň miestami úsmevná. A tak sa v relácii Na telo moderovanej Zuzanou Šebovou vyjavil pravdivý Príbeh Roberta Fica a Vladimíra Mečiara a ukázalo sa tiež, po čom najviac túži porotca s kamennou tvárou Habo.

Pred Silvestromániou sa na obrazovky dostala Adela Banášová a ešte skôr Partička. Aby diváci náhodou nezabudli, aký deň v roku práve je, účinkujúcich v Partičke zdobili farebné party klobúčiky a príležitostne aj zatrúbili na party trúbke. Inak sa krútili v obvyklých pózach a grimasách a trúsili svoje obvyklé vtipy, pomáhal im pri tom napríklad aj hosť Janko Kuric zo skupiny Vidiek.

„Televízny Silvester môže fungovať len na tom, že ľudia požívajú alkohol,“ zhodnotila Adela Banášová obmedzené možnosti, ktoré program s prívlastkom „silvestrovský“ má a ako jedna z mála zabávačov, ktorých si mohli diváci v posledný večer roka naladiť, si zachovala svoju typickú civilnosť a nenútenosť. Ponúkla novoročný záväzok, že by si v jej šou v roku 2011 už napríklad nemuseli robiť srandu z jej poprsia, prípadne si ich teda dá „urobiť“. Viac ako silvestrovská bola jej šou len na tému Silvester a aj úvodné konfety prebehli viac-menej skromne. Adeliným hosťom bol český herec a komik Miroslav Donutil.

No a Markíza mala ešte čosi spoločné s TV JOJ. Bol to film Deuce Bigalow. JOJ uviedla prvú časť tejto komédie a Markíza, približne v rovnakom čase, druhú. V oboch prípadoch hrá Rob Schneider prostitúta a v oboch prípadoch ide o úbohú zábavu. Čo platí aj o mnohých ďalších snímkach, ktoré slovenské televízie vytiahli na prelome rokov. Menovite aspoň Bláznivý šaman, 7 trpaslíkov: Jeden les nestačí, Miliónové kočky či Na ex. Akoby mal byť Silvester tým pravým dňom na vypustenie nežiaduceho filmového odpadu. Opäť sa teda potvrdilo, že dobrý humor je nedostatkový tovar, lebo je to veľký kumšt.

debata chyba