Na programe sú vtipné lásky

Na HBO sa začína vysielať 2. novembra nový seriál Až po uši. Režíroval ho Jan Hřebejk, scenár napísali podľa izraelského formátu Tereza Dusová a Iva Klestilová.

02.11.2014 15:05
Až po uši, seriál Foto:
Jitka Čvančarová a Jana Kolesárová.
debata

V seriáli hrajú populárni aj menej známi herci, ale všetci s veľkou chuťou. Postavy sa topia až po uši v láske, ale aj v problémoch: Len čo sa láska vynorí, už je tu aj prekážka – bývalé frajerky, málo schopností niekoho zbaliť, nespokojné manželky a podobne. Dej sa však valí, dialógy sú vtipné a svižné, prostredie veľkomestské, vzťahy sa napĺňajú aj končia. Neobmedzujú sa iba na heterosexuálov, rodí sa príťažlivosť aj medzi dvoma ženami – je to asketicky pôsobiaca masérka Linda, ktorú hrá Jana Kolesárová, a oblá mäkučká Jitka Čvančarová, manželka podnikateľa. Humor nie je iba v dialógoch, ale celý podtón filmu je šantivý, komediálny, hravý.

S karikujúcim pôvabom hrá svoju rolu napríklad Hynek Čermák, predajca áut, ktorý chce každú ženu – okrem vlastnej. Po svete chodí s "blbečkovským“  úsmevom, ktorý prezrádza jeho spokojnosť so sebou samým a so životom ako takým. Dlho sa smiať nebude… Rozkošnú dvojicu vytvárajú Anna Polívková a Radek Holub, ktorí hrajú nešťastníkov a smoliarov. V erotickej oblasti sú ako slony v porceláne, ale srdce majú horúce. Zaujímavé je najmä rafinovane komediálne herectvo Radka Holuba (v skutočnom živote manžel Báry Hrzánovej). Seriál pripomína rýchlym striedaním obrazov komiks, je aj tak ľahko čitateľný – niekedy sa dej zvrtne a posunie celkom banálnym spôsobom, ale v tomto žánri je to prípustné. Kompenzáciou istej povrchnosti je absolútna sviežosť a súčasnosť (slovník, správanie sa, vzhľad, konanie) – hrajú tam krásne ženy, krásne byty, krásne domy, krásna Praha aj s Vltavou.

Pravda, v seriáli ide o určitý typ spoločnosti, o ľudí z veľkomesta, ktorí majú svoje spôsoby, záujmy, vzťahové móresy a spoločenské postavenie. Seriál Až po uši býva porovnávaný so Sexom v meste. Sex vo veľkomeste je iste iný než v menších mestečkách a na vidieku, ale ani tam si nemôže každý dovoliť všetko a od takéhoto spôsobu života majú ďaleko asi aj mnohí Pražania, ale televízny divák seriálu Až po uši si môže urobiť erotický výlet a stať sa súčasťou prostredia, kde sa ľahká vtipná konverzácia často končí v posteli. Kto by to – celkom nezáväzne – neskúsil? V Česku sa na adresu nového seriálu už dosť kruto vyjadrili kritici, jeden dokonca napísal, že postavy sú ako exotické tvory, ktoré sledujeme v teráriu a že to celé pripomína reklamný spot. Keď si však porovnáme seriál s niektorými inými, musíme priznať, že tento má – povedané jeho slovníkom – gule. Aspoň čo sa spádu a otvárania tabu priestorov týka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jan Hřebejk #nový seriál #HBO #Až po uši