V Nórsku sa našiel stratený vianočný film Walta Disneyho

V knižnici v severnom Nórsku sa našiel prvý vianočný film vytvorený štúdiom Walt Disney. Dlho sa pritom verilo, že sa stratil.

14.12.2014 09:00
debata
Disneyovka z roku 1927 s názvom Empty Socks sa... Foto: Walt Disney
Empty Socks Disneyovka z roku 1927 s názvom Empty Socks sa dlhé roky považovala za stratenú. Takmer kompletnú kópiu však nedávno objavili v Nórsku.

Kreslená snímka nesie názov Empty Socks (Prázdne ponožky) a bola vytvorená v roku 1927. Kópia je takmer úplná, oproti pôvodnej verzii v nej chýba len necelá minúta deje, informovala agentúra AFP.

Spomínaný vzácny exemplár sa našiel pri inventúre v pobočke nórskej národnej knižnice v meste Mo i Rana, ktoré leží blízko severného polárneho kruhu. „Spočiatku sme netušili, že je to stratený poklad kinematografie,“ vyhlásil archivár knižnice Kvale Sörenssen. „Film bol na dvoch cievkach, ktoré neboli jasne označené,“ dodal.

Originálna verzia snímke Empty Socks trvala päť a pol minúty, na kópii nájdenej v Nórsku ale 30 až 60 sekúnd z prostrednej časti chýba. Pravosť nahrávky potvrdil historik a kresliar štúdia Disney David Gerstein.

Vo filme vystupuje šťastný králik Oswald, ktorý bol hlavným hrdinom prvých filmov štúdia a predchodcom Myšiaka Mickeyho. Táto postavička, ktorá sa objavila celkom v 26 snímkach Walta Disneya, tu hrá úlohu Santa Clausa rozdeľujúceho darčeky sirotám. K tomu tiež odkazuje názov snímky, pretože darčeky sa v Amerike tradične dávajú deťom do ponožky.

Pred objavom nórskej kópie bola jedinou zachovanou časťou snímky Empty Socks 25– sekundová sekvencia uchovávaná v Múzeu moderného umenia v New Yorku.

Kópia kresleného filmu, objavená v meste Mo i Rana, patrila pôvodne súkromnej osobe a potom skončila v zbierkach nórskeho filmového ústavu. Ten svoj archív postúpil národnej knižnici. Väčšina diel a dokumentov knižnice je v súčasnosti v meste Mo i Rana v bunkri chránenom prísnymi bezpečnostnými opatreniami.

Ako uviedol nórsky denník Aftenposten, filmové kotúče – ktoré sú vyrobené z vysoko horľavého materiálu – sú skladované v miestnosti s kontrolovanou teplotou a vlhkosťou. Prvé premietanie zreštaurovaného filmu je naplánované na 17. decembra v budove národnej knižnice v nórskej metropole Oslo.

Nórska národná knižnica už tiež kópiu previedla do digitálnej podoby a poslala ju spoločnosti Walt Disney. Knižnica sa v poslednej dobe venuje rozsiahlemu programu digitalizácie, aby svoje zbierky sprístupnila verejnosti. Táto iniciatíva súčasne pomohla nájsť niektoré stratené dokumenty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Walt Disney #vianočný film #archívny film