Sviatky môže spríjemniť aj chlpáč zo stanice

Vo svojom strapatom kožúšku ukrýva neomylný čuch na šibalstvá, hrejivý zmysel pre humor, veľké srdce aj poriadny kus nostalgie. Medvedík Paddington je vďaka populárnej knižnej sérii Michaela Bonda v Británii milovanou postavičkou už viac než pol storočia.

24.12.2014 12:00
Medvedík Paddington Foto:
Medvedík Paddington zavíta do slovenských kín 25. decembra.
debata

Jeho dobrodružstvá vyšli na stránkach celej dvadsiatky oceňovaných románov. Na slovenský trh sa zatiaľ z nich dostali len prvé tri, no ich počet pravdepodobne v blízkom čase ešte porastie. Cez sviatky totiž do kín prichádza Medvedík Paddington ako hrdina rovnomenného celovečerného filmu a niet pochýb o tom, že si ho (nielen) detskí diváci na prvý pohľad zamilujú.

Vianočný príbeh ako z rozprávky

Bol Štedrý večer roku 1956 a príležitostný spisovateľ a kameraman Michael Bond práve mieril za svojou rodinou cez londýnsku železničnú stanicu Paddington. Celkom náhodne mu v miestnom obchode padol do oka osamelý plyšový medveď smutne usadený na prázdnej poličke. Mužovi sa chlpáča uľútostilo, a tak ho vzal domov ako vianočný dar pre manželku. Plyšový medveď sa mu za to odvďačil poriadnym kopancom múzy – v priebehu nasledujúcich desiatich dní Bond napísal prvý z dvadsiatich románov s príbehmi medveďa Paddingtona, ktoré mu zabezpečili ohromnú popularitu a spisovateľskú nesmrteľnosť.

V knihách Michaela Bonda sa Paddington stáva skutočným svetobežníkom. Pochádza z hlbokého pralesa v Peru, kde žil so svojou tetou Lucy a strýkom Pastuzom. Do Londýna však už prichádza sám, a to so skromnou zásobou milovaných marmeládových sendvičov a tabuľkou s nápisom „Postarajte sa, prosím, o tohto medveďa, ďakujem“. Medveďa sa ujme rodina Brownovcov a tu sa začína jeho skutočné anglické dobrodružstvo. Inak to nie je ani vo filme, ktorý do slovenských kín príde už 25. decembra.

Vidieť sneh aspoň na plátne

Filmový Paddington vznikol unikátnou kombináciou klasického hraného filmu so živými hercami a vysoko realistickou animáciou samotného Paddingtona. Medvedík sa pritom vo filme musí vyrovnať nielen s nástrahami neznámeho veľkomestského prostredia, ale aj s úkladmi bezcitnej biologičky (hrá ju Nicole Kidman), ktorá si z rozprávajúceho peruánskeho medvedíka chce urobiť vzácny preparát.

Medvedík Paddington má niečo pre každého. Spája v sebe pôvabnú starosvetskosť aj moderné spracovanie, skrátka poteší bez problémov celú rodinu a iste v pestrom sviatočnom programe kín nezapadne prachom. Ak by ale predsa len niekoho britský chlpáč celkom neuspokojil, kiná ponúkajú aj iné alternatívy. Už od konca novembra napríklad v kinách šantia animovaní Tučniaci z Madagaskaru, ktorí predstavia čierno-biele operence v úlohách supertajnej špionážnej jednotky. Trojdimenzionálnou animovanou rozprávkou sa pochlapili aj ruskí filmári – ich verzia svetoznámej Snehovej kráľovnej od Hansa Christiana Andersena je v kinách od 18. decembra. Rodinnú zábavu v podaní bláznivého Bena Stillera ponúka aj tretí film série Noc v múzeu s podtitulom Tajomstvo hrobky. V kinách je takisto od ostatného štvrtka. A ak by ste zatúžili pokochať sa aspoň na plátne poriadnou treskúcou zimou, vyberte sa na nórsky film Magické striebro – Hľadanie kúzelného rohu. Je o škriatkoch, ktorí sa pokúsia pomocou kúziel zvrátiť nekonečný severský mráz.

Rodinné filmy vo sviatočnom programe kín

Tučniaky z Madagaskaru (od 27. 11.)

Magické striebro – Hľadanie kúzelného rohu (od 4. 12.)

Snehová kráľovná (od 18. 12.)

Noc v múzeu: Tajomstvo hrobky (od 18. 12.)

Medvedík Paddington (od 25. 12.)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #rozprávky #Medvedík Paddington #novinky v kinách