Ako malí trpaslíci zastavili veľký ľadovec

Rozprávky o trpaslíkoch sú po svete hojne rozšírené. Tieto malé bytosti majú podobné osudy a vlastnosti – sú bežne neviditeľní, činia dobro a je s nimi veselo.

01.01.2015 09:00
Magické striebro film Foto:
Rozprávka Magické striebro je plná trpaslíkov.
debata

Vo sfilmovanej rozprávke režiséra Arneho Lindtnera Nassa Magické striebro, ktorá je práve v kinách, máme trpaslíkov ako na dlani. Hrajú ich ľudia a sú trocha iní, ako sme zvyknutí z kreslených snímok. V nórskom príbehu majú škriatkovia dve kráľovstvá – jedni sú v červených čiapkach, bývajú v dedine, druhí majú čiapky modré a obývajú jaskyňu v brale. Každý klan má svojho vodcu – červení majú kráľa a modrí kráľovnú.

V dobrej rozprávke nemôže chýbať ani láska – kráľovná Fjellrose – Modrá ruža pomáha z osobnej náklonnosti Drengovi, kráľovi konkurenčných červených škriatkov. To ona verí dávnej povesti o magickom modrom rohu, ktorý dokáže zmeniť počasie, a rozhodne sa nájsť ho. Všetci ju odhovárajú, ale ona si verí a ide do boja napriek pochybnostiam svojich „poddaných“. Potom sa vráti ako víťazka a všetci uznajú, že je oprávnene kráľovnou. Fjellrose najprv zistí, že zázračný roh pred dávnymi rokmi niekto ukryl v útrobách Sivej hory, ale odtiaľ sa dostal k sebeckému majiteľovi bane. Zbohatlík s ním zaobchádza nešetrne, privoláva zlé počasie, len aby sa čím viac kúrilo a míňalo sa viac uhlia. Zbedačuje ľudí a ohrozuje dedinu v údolí pod baňou, kde bývajú aj červení trpaslíci. Každú chvíľu na ňu môže spadnúť ľadovec, ktorý sa vytvoril vďaka večnému trúbeniu na roh. Trpaslíci – modrí aj červení – sa proti nebezpečenstvu zmobilizujú. Samozrejme, nie je to jednoduché – rozprávka je napínavá a obsahuje dramatické momenty. Divák zažije aj adrenalínovú jazdu baníckym vláčikom dolu z prudkého kopca.

Podobných príjemných iluzívnych pocitov ponúka film viac. Napríklad, keď poriadne zasneží, alebo, naopak, keď sa príroda upokojí a nastane v nej pohoda. Pekný je samotný roh, ktorý nie je jemne zaoblený, ale krivolaký. Po výtvarnej stránke je film pôsobivý a divák si užije aspoň vidinu skutočnej bielej zimy. Film je už druhým dielom rovnomennej filmovej rozprávky, ale jeho príbeh je samostatný a dejovo ohraničený. Končí sa dobre. Pohodové trpasličie dobrodružstvo bolo na Nórskom medzinárodnom filmovom festivale v Hausgesunde nominované na cenu Najlepší detský film roku 2011. U nás má premiéru.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmová rozprávka #trpaslíci #Magické striebro