Zomrel režisér, ktorý inšpiroval Scorseseho aj ďalších velikánov

Taliansky režisér a scenárista Francesco Rosi, známy najmä vďaka filmom o boji s mafiou, zomrel v sobotu v Ríme vo veku 92 rokov. Informovali o tom talianske médiá, podľa ktorých filmár skonal v spánku.

11.01.2015 17:31
Zlatého leva za celoživotné dielo získal v... Foto: , ,
Francesco Rosi získal v Benátkach aj Zlatého leva za celoživotné dielo.
debata

Denník Corriere della Sera uviedol, že Rosi bol niekoľko týždňov pripútaný na lôžko pre zápal priedušiek. Rosi získal množstvo ocenení na filmových festivaloch. Čestný prezident medzinárodnej federácie filmových kritikov FIPRESCI a autor Rosiho monografie Michel Ciment ho pred niekoľkými rokmi spolu s neskôr zosnulým Michelangelom Antonionim označil za najväčších žijúcich talianskych režisérov.

„Jeho 16 filmov, ktoré nakrútil v priebehu viac ako štyroch desaťročí, predstavuje vysoko ucelený súbor prác. Jeho cieľom je zachytiť svet politiky z čo najširšieho uhla, ktorý zahŕňa sociálne a ekonomické súvislosti. Jeho filmografia je históriou jeho krajiny v 20. storočí od prvej svetovej vojny (Na generálov rozkaz), fašizmu (Kristus sa zastavil v Eboli), oslobodenia Talianska (Lucky Luciano), návratu z koncentračných táborov (Prímerie), banditizmu a témy sicílskej autonómie (Salvatore Giuliano), trhu s ropou a vykorisťovania tretieho sveta (Prípad Mattei), zámene súkromného a verejného záujmu v komunálnej politike (Mesto v hrsti), terorizmu a ohrozenia politickej stability (Ctihodné mŕtvoly) až po obchodovanie s drogami (Zabudnúť na Palermo),“ píše v rozsiahlom holde režisérovi, ktorý publikoval denník Guardian, Michel Ciment.

Ciment tiež pripomína, že Rosiho dlžníkmi sú režiséri ako Frances Ford Coppola, Oliver Stone a mnohí ďalší známi režiséri. Medzi nimi aj Martin Scorsese, ktorý Rosiho označil za jedného z najväčších majstrov súčasnej kinematografie.

Francesco Rosi sa narodil 15. novembra 1922 v Neapole. Po štúdiách práv, ktoré však nedokončil, sa začal venovať umeniu. Prvé skúsenosti začal zbierať ako asistent réžie v divadle. Do sveta filmu potom vstúpil v roku 1948 ako asistent režiséra Luchina Viscontiho pri nakrúcaní snímky Zem sa chveje. Tá je považovaná za jedno z kľúčových diel talianskeho filmového neorealizmu.

Ako asistent spolupracoval na ďalších filmoch s Viscontim, ale aj s ďalšími režisérmi. Začal tiež písať scenáre. Jeho režijným debutom sa v roku 1952 stala životopisná snímka Anita Garibaldi, ktorú dokončil za Goffreda Alessandriniho.

Rosi je považovaný za majstra diel venovaných problematike organizovaného zločinu a korupcie. V niektorých z nich sa v hlavných úlohách blysol herec Gian Maria Volonte, ako bol Prípad Mattei, ktorý v roku 1972 získal Zlatú palmu na festivale v Cannes. Medzinárodný ohlas si Rosi vydobyl už v roku 1961 príbehom Salvatore Giuliano, venovanom sicílskemu banditovi. Na festivale v Benátkach mu o dva roky neskôr priniesla Zlatého leva snímka Ruky nad mestom, v ktorej si zahral americký herec Rod Steiger.

K mafiánskej tematike sa Rosi vrátil aj vo svojom predposlednom diele Zabudnúť na Palermo z roku 1990. Režisérsku prácu potom zakončil netradičnou snímkou Prímerie, nakrútenou podľa predlohy knihy Prima Leviho, ktorá zachytáva Leviho cestu z koncentračného tábora v Osvienčime do rodného Turína a jeho emócie, ktoré pritom prežíval.

Za celoživotné dielo dostal Francesco Rosi v roku 2008 na festivale v Berlíne Zlatého medveďa a o štyri roky neskôr aj Zlatého leva na festivale v Benátkach. K jeho dvorným spolupracovníkom patril scenárista Tonino Guerra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #úmrtie #režisér #Francesco Rosi