Bill Murray dostal úlohu na mieru. A užíva si to

Muž, ktorý sa stal fenoménom. Bill Murray je značkou samou osebe. Tvár, ktorá predáva. Fanúšikovia na neho nedajú dopustiť a nikto sa im nemôže čudovať. Americký herec totiž dávno prekročil hranice filmového biznisu.

18.01.2015 16:00
Bill Murray Foto:
Hlavnou devízou filmu Miluj suseda svojho je Bill Murray.
debata

Slávne neuveriteľné príhody, náhodné stretnutia s obdivovateľmi, hosťovanie na bluesovom festivale, asistencia pri dolapení bankového lupiča. Fenomén – Bill Murray je ukážkou sympatickej absurdnosti šoubiznisu. Šesťdesiatnik s unikátnou mimikou je komikom zo starej školy. Na nezabudnuteľný vtip mu stačí jediné gesto. Na tento Murrayov tromf stavil v komediálnej dráme Miluj suseda svojho aj režisér a scenárista Theodore Melfi. Výsledkom je film, ktorý pripomína príjemné "oddychovky“ z deväťdesiatych ro­kov.

Americká oddychovka s výbornými hercami

Nečakajte novátorský zmysel pre humor, originálne postavy ani šokujúce dejové zvraty. Miluj suseda svojho je klasická americká komédia s morálnym odkazom. Trvá hodinu a pol, nadáva sa v nej iba výnimočne a nezabudlo sa ani na vojnových veteránov.

Ak by na plagáte nesvietila tvár Billa Murraya, tržby by nepochybne klesli najmenej o polovicu. Americký symbol charizmatického humoru však prikývol a dokonca hovorí o srdcovej úlohe. A má pravdu. Postava Vincenta je neodolateľným kokteilom Murrayovej osobitosti. Nekompromisný cynik so slabosťou pre alkohol, hudbu zo šesťdesiatych rokov minulého storočia a zanedbanosť.

Originálny názov St. Vincent (Svätý Vincent) napovedá, že režisér Theodore Melfi rozumie paradoxným osobnostiam. "V každom človeku je kúsok svätca,“ kontroverzná myšlienka sa žiaľ stratila spolu s absurdným slovenským prekladom názvu. A práve ona je kľúčom k osudovému stretnutiu nenapraviteľného flákača a dvanásťročného Olivera. Chlapec, ktorý sa nasťahuje do vedľajšieho domu, nepatrí do kategórie extrovertných miláčikov starých mám. Oliver žije po odchode otca so svojou matkou a už stihol porozumieť komplikovanosti medziľudských vzťahov. Žiadna veselá kopa s výnimočným talentom a nezlomnou vôľou. Aj v tom pripomína svojho o niekoľko generácii vzdialeného priateľa. Vincent sa vďaka neprívetivej ekonomickej situácií stáva Oliverovým pestúnom. Sériu klišé striedajú dojímavo úprimné vyznania. A divák sa napriek tomu necíti ako pri sledovaní nevkusnej romance o sile lásky a odpúšťania. Zásluhu na tom má najmä ústredná dvojica.

Láskavosť, ktorá neurazí

Bill Murray neskrýva svoju rebelskú dušu so svojskou šarmantnosťou, Jaeden Lieberher ako Oliver zase predvádza jeden z najpôsobivejších detských výkonov posledného desaťročia. Snaha o dojímavý záver je v prípade obdobných amerických komédií samozrejmosťou. Miluj suseda svojho nie je výnimkou. Na drámu uvádzanú ako podžáner filmu naráža Theodor Melfi opatrne a s očividným odstupom.

Tento príbeh sa nemusel skončiť šťastne. Bola by však jeho pointa intenzívnejšia? "Poď dnu, dám ti štít pred búrkou,“ spieva s Bobom Dylanom v slúchadlách Bill Murray počas záverečných titulkov. Sympatická plachosť filmu Miluj suseda svojho stiahne aj toho najcynickejšieho diváka. Postava Vincenta je totiž taká neodolateľná, že neznesie zavrhnutie. Bill Murray si užíva každú sekundu na plátne a je zrejmé prečo. Miluj suseda svojho nemôže súperiť s nezabudnuteľnými zárezmi v jeho filmografii. Ale ani nechce. Theodore Melfi nakrútil rodinný film v tom najlepšom zmysle slova. Nehľadajte v ňom druhé Stratené v preklade ani Zlomené kvety. Silné myšlienky sa dajú vysloviť aj s láskavosťou a pohárom whisky v ruke. Fakt, že ho drží Bill Murray, v tomto prípade rozhodne nie je zanedbateľný.

Hodnotenie Pravdy: 3/5

Miluj suseda svojho / USA 2014 / réžia: Theodore Melfi / scenár: Theodore Melfi / kamera: John Lindley / hudba: Theodore Shapiro / hrajú: Bill Murray, Jaeden Lieberher, Melissa McCarthyová, Naomi Wattsová, Chris O'Dowd, Terrence Howard a ďalší / slovenská kinopremiéra 8. januára 2015

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmová recenzia #Bill Murray #Miluj suseda svojho