Sex nad dane

Na štát sa všetci skladáme, ale chytráci to chcú obísť. Aj v dánskom filme Sex, drogy a dane, ktorý je práve v kinách, ide o tento problém, ale nie je to žiadna účtovnícka sága.

11.02.2015 07:00
Sex, drogy a dane (film) Foto:
Dánsky film Sex, drogy a dane je práve v slovenských kinách.
debata

Mladý dánsky režisér Christoffer Boe vytvoril strhujúcu fresku perverznosti a chytráctva. Tento úspešný film vznikol v roku 2013, stal sa v Dánsku najúspešnejším a má všetky predpoklady zaujať aj v zahraničí. Vychádza síce zo skutočnej daňovej aféry (známej pod menami aktérov Spies & Glistrup), ale podobné veci sa dejú aj inde a najmä – režisér dostal podvodníkov na plátno v presvedčivej, plastickej až mäsitej podobe. Hrajú ich výborní dánski herci Pilou Asbaek a Nicolas Bro.

Obaja špekulanti sa poznajú zo študentských čias, sú absolútne rozdielni, ale spoločné záujmy ich spoja a urobia z nich tandem. Prvý – podnikateľ Spies – je hypersexuálny zvrhlík, ktorý žije hedonistickým spôsobom života, nič sa mu nehnusí, nepotrebuje cit, či už ide o sexuálne extrémy, alebo o podrazy v obchode a vo vzťahoch. Druhý z dvojice, daňový poradca Glistrup, je vzorný manžel a otec štyroch detí, žije usporiadaným životom, ale jeho zvrhlosť spočíva v bezohľadnom používaní mozgu, účtovníckych a právnických trikov, ktorými ničí firmy, ľudí, a chcel by poraziť aj štát. Spočiatku sú obaja úspešní, majú slávu a peniaze, každý sa môže venovať svojim záujmom, Spies drogám, sexu, orgiám, Glistrup zasa orgiám účtovníckym, pri ktorých nachádza stále nové možnosti, ako obchádzať zákon, a dosahuje tak svoje špecifické orgazmy. Sústavné hrešenie ich však pohltí: z hedonistu sa stane ľudská troska a z neomylného mozgu sa stane najprv úspešný politik (komu by sa nepáčili populistické heslá o nulovej dani?), aby napokon skončil v base.

Film, ktorý je urobený pútavou formou, poskytuje zaujímavú štúdiu o súčasnom človeku a financiách. Žijeme éru veľkých peňazí. V rukách jednotlivcov sa hromadia majetky a – kto by nechcel patriť k nim? Ľudia sa uchyľujú k finančným podvodom, dávajú do obehu falošné peniaze, špekulujú s virtuálnymi ciframi. Peniaze už dávno nie sú kryté zlatom, sú to papieriky alebo čísla na výpisoch z bánk. To by ani tak neprekážalo, každá doba má svoje zvláštnosti, horšie je – a na to poukazuje aj tento dánsky film – že ani ľudia už nie sú krytí hodnotou, čiže charakterom, a nikto to od nich ani nežiada. Ani sa už o tom nehovorí. Charakter sa necení.

Obaja protagonisti tejto drámy sú tiež takí: bezcharakterní, mravne zdeformovaní a, našťastie, vyvolávajú odpor. Aj ich tváre sú škaredé (herci sú výborne namaskovaní!), ako keby sa na nich odrážalo všetko hnusné, čo páchajú. (Ich skutočné fotky sú na internete a ani tam z nich krása nevyžaruje.) Skrátka, režisér filmu Christoffer Boe natočil film o kreatúrach. Pôsobí ako rozprávka, ale, žiaľ, je to skutočný príbeh z Európy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sex #drogy a dane #dánsky film