Cyklus Music&Film uvádza Yessongs

Po rekonštrukcii sa do bratislavského Kina Lumiére vracia aj divácky obľúbený cyklus Music&Film.

16.02.2015 10:18
Yessongs je názov filmu Petra Neala z koncertov... Foto:
Yessongs je názov filmu Petra Neala z koncertov britskej skupiny Yes.
debata

V stredu 18. februára sa bude od 20.30 hodiny premietať Yessongs. Ide o zostrih dvoch decembrových koncertov z roku 1972 v réžii Petra Neala, ktoré britská rocková skupina Yes odohrala v londýnskom Rainbow Theatre. Obe vystúpenia boli súčasťou turné k albumu Cluse to the Edge, ktorý vyšiel aj v bývalom Československu pod názvom Na samém kraji útesu.

„Turné sa začalo 30. júla 1972 v americkom Dallase a skončilo sa 22. apríla 1973 vo West Palm Beach Auditorium na Floride. Bolo to prvé turné Yes s Alanom Whiteom ako bubeníkom, pretože jeho predchodca Bill Bruford kapelu opustil hneď po dokončení nahrávania rovnomenného albumu,“ uviedol dramaturg cyklu Music&Film Miro Ulman. Vo filme zaznie deväť skladieb Yes vrátane ukážok z debutového sólového projektu sólového hráča na klávesových nástrojoch Ricka Wakemana The Six Wives of Henry VIII. (Šesť žien Henricha VIII.) Z albumu Close tu the Edge nie je na zázname len záverečný skladba Siberian Khatru.

Skupina Yes bola priekopníkom progresívneho rocku. Má za sebou 47 rokov existencie a 20 štúdiových albumov. Deväť z nich sa dostalo do Top 10 v USA alebo vo Veľkej Británii, tam sa dokonca dva umiestnili na prvej priečke. Len v USA predala britská skupina 13,5 milióna albumov. „Kapela je známa prepracovanými inštrumentálnymi a vokálnymi aranžmánmi skladieb, ich extrémnou dĺžkou, perfektným koncertným podaním aj výtvarnou stránkou obalov svojich albumov z dielne výtvarníka Rogera Deana,“ spomenul Miro Ulman. „Na koncerte znejú skladby skupiny Yes ako z platne,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kino Lumiere #cyklus Music&Film #Yessong