Miniséria podľa Rowlingovej prichádza už v pondelok

Bol to román, s ktorým sa spájali veľké očakávania, ale aj predsudky - knihou Prázdne miesto (2012) totiž svetoznáma autorka detskej literatúry J. K. Rowlingová debutovala na poli prózy pre dospelých.

08.03.2015 12:00
Prázdne miesto, miniséria Foto:
Trojdielna miniséria Prázdne miesto mala v Británii premiéru vo februári. Na slovenské a české obrazovky príde súčasne s premiérou na americkom trhu.
debata

Román v Británii napokon pokoril trojročný rekord v rýchlosti predaja a zásadné výhrady proti nemu nemala ani väčšina kritikov. Rovnako, ako Rowlingovej ságu o Harrym Potterovi, neobišli Prázdne miesto ani filmári. BBC v spolupráci s HBO nakrútili podľa neho rovnomennú trojdielnu minisériu a tú už čoskoro môžu vidieť aj slovenskí a českí diváci. Vďaka platforme HBO GO dokonca už od pondelka 9. marca.

Z fantázie do reality

Na rozdiel od fantazijného sveta mladého čarodejníka Harryho Pottera, zamierila J. K. Rowlingová v románe Prázdne miesto do tvrdej reality. Hovorí sa v ňom o rasizme, násilí, sociálnych rozdieloch, drogách, pornografii aj samovraždách. Ústredným motívom je nečestný boj obyvateľov naoko idylického anglického mestečka Pagford o náhle uvoľnené miesto v mestskej rade. Podobne, ako sa Rowlingovej nápad na Pottera vnukol počas cesty vlakom, tentoraz vraj kopanec od múzy prišiel v lietadle. Sama román Prázdne miesto, z ktorého sa po celom svete predalo viac ako 6 miliónov výtlačkov, označuje za tragikomickú štúdiu spoločnosti.

Filmová podoba Prázdneho miesta na seba nenechala dlho čakať. Scenár z románu urobila samotná Rowlingová spolu so Sarah Phelpsovou, bývalou členkou Royal Shakespeare Company. O réžiu sa postaral skúsený britský seriálový režisér Jonny Campbell. V minisérii si zahrali napríklad aj Rory Kinnear (známy ako Bill Tanner z posledných troch bondoviek), Michael Gambon (profesor Dumbledor z potteroviek) či Julia McKenzieová (slečna Marpleová zo seriálu z produkcie ITV).

Online v predpremiére

Tí, ktorí už trojdielnu minisériu mali možnosť vidieť (v Británii ju premiérovali už vo februári), sa zhodujú na jej pútavej výprave a kvalitných hereckých výkonoch. Osloviť vraj dokáže aj tých, ktorí s knižnou predlohou do kontaktu vôbec neprišli, čitateľom, ktorí majú Prázdne miesto prelúskané, zase poskytne nový pohľad na jeho dej. Recenzent The Guardian napríklad tvrdí, že je filmová podoba Rowlingovej príbehu ešte lepšia a, najmä, vtipnejšia ako predloha. S výsledkom je vraj mimoriadne spokojná aj J. K. Rowlingová, ktorá sa práve na základe neho rozhodla znovu spojiť s jeho tvorcami aj pri adaptácii svojho detektívneho románu Volanie kukučky.

Televízna a produkčná spoločnosť HBO prináša minisériu na obrazovky svojho česko – slovenského kanála 29. apríla, teda súčasne s jeho uvedením na americký trh. V špeciálnej predpremiére si ho však už od pondelka 9. marca môžu pozrieť tí, ktorí využívajú online platformu HBO GO. Prvý diel sa televízia rozhodla sprístupniť všetkým návštevníkom HBO GO aj bez prechádzajúcej registrácie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BBC #miniséria #HBO #Prázdne miesto #J.K. Rowlingová