Hory a horský film nás bavia čoraz viac

Keď nemá mestský človek čas či možnosť vyraziť do hôr, môžu za určitých okolností hory prísť za ním, do mesta. Napríklad v podobe 16. ročníka Medzinárodného festivalu horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto, ktorý sa v bratislavskom Auparku uskutoční už od stredy 11. do nedele 15. marca.

11.03.2015 07:00
Žiť pre vášeň, film Foto:
Otváracím filmom 16. ročníka festivalu Hory a mesto je snímka Pavla Barabáša Žiť pre vášeň.
debata

Aktuálny ročník ponúkne štyridsať filmov, ktoré pochádzajú prevažne z programu partnerského festivalu vo Vancouvri. No tiež pätnásť snímok od slovenských tvorcov. Jedna z nich, snímka Žiť pre vášeň režiséra Pavla Barabáša, dnes o 19. hodine festival aj slávnostne otvorí.

Po šestnástich rokoch existencie festivalu Hory a mesto už jeho programový riaditeľ Alan Formánek naozaj má čo bilancovať. Podľa jeho slov je horský film na Slovensku nielen živý a zdravý, ale jeho kvalita, kvantita a zároveň divácky záujem oň každým rokom vzrastajú. „Záujem o horský film, ale aj hory a horské športy ako také na Slovensku jednoznačne stúpa. Lezenie, lyžovanie, treking či bicyklovanie – to sú všetko disciplíny, ktoré prežívajú obrovský boom. V súvislosti s tým narastá aj počet tých, ktorí v tomto prostredí nakrúcajú,“ vraví Alan Formánek. S filmami stúpa aj počet festivalov, ktoré sa tematike horských filmov venujú. Riaditeľ festivalu Hory a mesto však o nich nepremýšľa ako o konkurencii. „Vnímam to skôr ako spoluprácu – všetci spoločne budujeme festivalové povedomie a záujem o horský film.“

Nenechajte si ujsť:

Žiť pre vášeň, dnes 19. h, kinosála 1

Otvárací film festivalu pochádza z dielne Pavla Barabáša. Sleduje tatranské dobrodružstvo dvojice priateľov.

Jurek, sobota 17. h, kinosála 3

Portrét Jerzyho Kukuczku, jedného z najlepších horolezcov a druhého na svete, ktorý vystúpil na všetky osemtisícovky.

Vyššie, štvrtok 20.30, kinosála 3

Posledný diel pôsobivej americkej filmovej trilógie Hlbšie, Ďalej, Vyššie je o vysokohorskom snoubordovaní.

Bikeslava, sobota 16. h, kinosála 1

Film mapuje najznámejšie bratislavské cyklistické cesty, ale nahliada aj do zákulisia ich vzniku a používania.

GMO-OMG, sobota 14. h, kinosála 3

Znepokojivá cesta filmového režiséra za poznaním a porozumením fenoménu geneticky modifikovaných potravín.

Festivalu Hory a mesto však dlhodobo prospieva najmä spolupráca s jeho kanadským partnerom. Medzinárodný festival horských filmov Vancouver pred 18 rokmi, napokon, zakladal opäť práve Alan Formánek, aby spojil svoje dve životné vášne: umenie a hory. Po dvoch rokoch vyskúšal šťastie s podobným projektom aj na Slovensku, a to, čo sa začalo ako malá filmová prehliadka, napokon prerástlo do multižánrového podujatia s plejádou hostí, filmových premiér i sprievodných podujatí. „Ukázalo sa ako veľmi výhodný model, keď vo Vancouvri na festivale urobíme akýsi predvýber filmov, a to najlepšie z nich prinesieme aj pred slovenské publikum. Ale funguje to aj naopak – niektoré zo slovenských filmov vždy predstavíme aj publiku vo Vancouvri,“ vysvetľuje riaditeľ oboch podujatí.

Horský film zažíva turbulentné zmeny nielen na Slovensku, ale aj v celosvetovom meradle. Môže za to najmä prudký vývoj technológií, ktoré dnes pri nakrúcaní v teréne umožňujú väčší komfort, dostupnosť aj kvalitu. „Nakrúcanie na klasický celuloid si vyžadovalo dostať priamo do terénu veľký štáb, kopec materiálu a techniky. To stálo veľké peniaze, a tak horské filmy nakrúcali vlastne len veľké spoločnosti. V ozajstných výškach bolo potom nakrúcanie neraz prakticky celkom nemožné,“ vracia sa v čase Formánek. „Dnešná digitálna technika je, naopak, ľahká a kompaktná, pripevníte si kameru priamo na prilbu či ruksak a ona už sama robí kvalitné HD zábery. Na nakrúcanie v horách dnes už nemusíte byť študovaný filmár. S nadšením, talentom a vytrvalosťou dokáže urobiť veľmi slušný film aj laik.“

Okrem filmov ponúka 16. ročník festivalu Hory a mesto tiež mnoho sprievodných podujatí – napríklad aj každým rokom obľúbenejšie premietania v sekcii Cestokluby alebo stretnutie s takmer tridsiatimi atraktívnymi hosťami zo Slovenska aj zahraničia. Práve osobnú prítomnosť svetovej lezeckej špičky, ako je Sasha DiGiulian či David Lama, považuje aj Alan Formánek za najväčší úspech tohto ročníka.

Výber z hostí 16. ročníka festivalu Hory a mesto

Sasha DiGiulian

Majsterka sveta v lezení, niekoľkonásobná víťazka US Open a zároveň očarujúca mladá žena Sasha DiGiulian je vo svete lezenia skutočnou hviezdou. Začala už ako malé dievča a v roku 2012 sa stala len treťou ženou na svete, ktorej sa podarilo pokoriť stupeň obťažnosti 9a. Na prednáške v sobotu o 20. hodine, porozpráva o svojich začiatkoch aj zážitkoch z veľkých stien, ale možno aj o tom, ako si sama vyrába energetické tyčinky a ako sa dá s lezením skĺbiť univerzitné štúdium.

David Lama

Má za sebou niekoľko víťazstiev v prestížnych súťažiach, ale najmä strhujúce zážitky z miest, na ktoré sa väčšina z nás nikdy nepozrie. Syn zdravotnej sestry z Innsbrucku a šerpu z Nepálu príde uviesť svoj film Cerro Torre: šanca snehovej vločky v pekle, ktorý je o prvom voľnom výstupe na mýtický vrch v Patagónii. Dvadsaťštyriročný horolezec, ktorému talent pomáhala rozvinúť legenda Peter Habeler, bude po premietaní rozprávať o tejto aj iných výpravách. Koná sa v piatok o 20. hodine.

Anička Kuchařová

S pojmom slackline ste sa možno ešte nestretli. Jediný pohľad na slacklinerku Aničku Kuchařovú „v akcii“ vám ho však objasní. Pôvabná architektka so širokým úsmevom sa vzdala kariéry, aby sa mohla naplno oddávať prechádzkam sa po 2,5 centimetra širokom popruhu v mrazivej výške. Nebojácna Češka precestovala kus sveta, bojuje za to, aby bola jej obľúbená disciplína zlegalizovaná a spolupracuje na tvorbe jej pravidiel. Vo štvrtok o 20. hodine slackline osobne predstaví v prednáške.

Maurizio Oviglia

Alpinista, lezec, spisovateľ, fotograf a rodák z Turína Maurizio Oviglia priblíži návštevníkom festivalu Hory a mesto krásy aj úskalia najmalebnejších lezeckých oblastí Sicílie a Sardínie. Ostrovy, ktoré väčšina z nás pozná skôr z katalógov ponúkajúcich bezstarostné plážové dovolenky, sú pre talianskeho dobrodruha nevyčerpateľným zdrojom výziev a adrenalínových zážitkov. Svoje pútavé rozprávanie v nedeľu o 17. hodine doplní aj premietaním.

Tomo Andrássy

Ako člen slovensko-ruskej expedície sa kajakár Tomáš Andrássy vybral spoznávať krásy divokej vody v Kazachstane. Počas tridsiatich dní tu splavili viacero riek hneď v troch horských masívoch, užili si slnko aj sneh. Člen slovenskej reprezentácie vo freestyle a extrémnom zjazde na kajaku má však skúsenosti aj z iných kútov sveta – splavoval rieky v Ugande, Ekvádore, Čile a ďalších exotických krajinách. O svojich zážitkoch porozpráva na festivale už v stredu o 19.30 hodine.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #Hory a mesto #horský film