Better Call Saul: čo bolo pred Perníkovým tatkom

Posledný februárový štvrtok potešila tv stanica AMC všetkých priaznivcov seriálu Perníkový tatko. Odvysielala totiž pilotnú časť nového seriálu Better Call Saul (Volajte Saulovi), ktorý je vlastne predohrou Perníkového tatka. Novinka už vlani stihla získať päť cien Emmy zo šiestich nominácií.

13.03.2015 05:00
Better Call Saul Foto:
Seriál Better Call Saul beží od konca februára aj na AMC.
debata

Slovenskí a českí diváci tak mali šancu vidieť exkluzívnu televíznu premiéru dokonca v rovnakom mesiaci, ako mal seriál premiéru v USA. AMC ponúka ďalších deväť častí seriálu s českým dabingom každý štvrtok o 22.00. Na stránke csfd.cz už seriál získal mimoriadne priaznivé hodnotenie 91 % – niektorí síce upozorňujú, že hodnotiť seriál po jednej či dvoch častiach je predčasné („Hodnotiť budem aspoň po polovici série. Ale zatiaľ to vyzerá na úplný strop.“), iní sa už teraz nadchýnajú: „Myslím, že je bezpečné tvrdiť, že sa to vyvíja veľmi dobre“. Ďalší divák napísal: „Seriál o jednej z najzaujímavejších postáv Breaking Bad/Perníkového tatka. Som nadšený, že tento projekt vznikol a nebudem svoje nadšenie skrývať.“

Aj novinka Better Call Saul pochádza od tvorcov Perníkového tatka Vincea Gilligana a Petera Goulda. Sleduje premenu populárnej postavy Saula Goodmana z Perníkového tatka, ktorý sa z právnika stáva zločincom. Dej sa odohráva šesť rokov predtým, čo hlavný hrdina seriálu Saul Goodman stretne Waltera Whitea, známeho Perníkového tatka. Keď sa s hlavným hrdinom stretávame prvýkrát, je známy ako Jimmy McGill, nie príliš významný právnik prebíjajúci sa už i tak dosť mizerným životom, hľadá svoje miesto v spoločnosti. Okrem Jimmyho sa stretneme aj s prostredníkom Mikom Erhmantrautom, ďalšou obľúbenou postavou z Perníkového tatka. Mike si vyberá svojho zamestnávateľa podľa toho, ako sa mu hodí a kto lepšie platí, preto sa často dostáva do konfliktu s Jimmym.

Tým, čo seriál nevideli, ho tvorcovia približujú takto: Saul Goodman je trochu šialený a morálne pochybný právnik z Albuquerque v Novom Mexiku, ktorý sa za každú cenu snaží ostať mimo budovy súdu. Má nevyberané spôsoby, stovky známych zo všetkých odborov od predajcov vysávačov až po nájomných vrahov a je ochotný riskovať čokolvek – ak dostane dobre zaplatené. V seriáli hrajú: Bob Odenkirk, Jonathan Banks, Patrick Fabian, Michael Mando, Michael McKean, Miriam Colon, Raymond Cruz, Julie Ann Emery, Jeremy Shamos, Jamie Luner, Cesar Garcia, Grant Barker, Maximino Arciniega, Amy Davidson.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Televízny seriál #AMC #Volajte Saulovi