KineDok spája dokumentárny film s divákom

Tento mesiac štartuje pilotný ročník medzinárodného projektu KineDok.

14.04.2015 05:00
Joanna Foto:
V programe KineDoku je aj poľský dokument Joanna.
debata

Otvárať ho bude v stredu o 19. h projekcia filmu 1989 o páde Berlínskeho múru v bratislavskom priestore A4, za osobnej účasti tvorcov.

KineDok je priestor združujúci európskych tvorcov autorských dokumentárnych filmov a divákom sľubuje dvanásť snímok premietaných v rôznych európskych mestách. Hlavným zámerom je dostať dokumentárny film k divákovi formou alternatívnej distribúcie. Dlhodobým cieľom je vybudovať sieť lokálnych distribútorov, ktorí poznajú miestne publikum. Podujatie sa preto orientuje na menšie filmové kluby, kaviarne či galérie ponúkajúce priestor na neformálne stretnutia tvorcov a protagonistov s divákmi aj odborníkmi.

Snahou je podnietiť živý dialóg a zabezpečiť filmárom ohlas. Okrem toho chce projekt uľahčiť filmom cestu k divákovi a sprístupňovať umenie verejnosti. KineDok vznikol nielen pre tvorcov, ale chce zvýšiť záujem a prispieť k popularizácii dokumentárneho žánru, ktorý má oproti hranému filmu omnoho menšiu divácku základňu.

„Dvadsať obcí v každej z piatich krajín Európy sme vybrali tak, aby mali ambíciu a potenciál začleniť do svojho kultúrneho programu stabilnú filmovú dramaturgiu a aby sa okolo nich združovala komunita ľudí so záujmom nielen o filmy, ale aj o dôležité spoločenské otázky, ktoré sa k nim viažu,“ uviedla Eva Križková z distribučnej spoločnosti Filmtopia, ktorá projekt zastupuje na Slovensku.

V programe podujatia sa objaví napríklad kontroverzný český dokument o mladom pedofilovi Danielov svet, ale aj na Oscara nominovaný dokument Joanna poľskej režisérky Anety Kopacz.

Jednotlivé projekcie sú roztrúsené po dvadsiatich európskych mestách v piatich krajinách, ktoré sú zapojené do projektu. Okrem Slovenska, Česka a Maďarska sa budú počas roka vybrané dokumenty premietať aj v Rumunsku a Chorvátsku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #A4 #KineDok #Joanna