Zomrel Dezider Točka. Bol všestranný a obľúbený

Meno Dezidera Točku dlhé roky zaznievalo z televíznych obrazoviek počas záverečných filmových titulkov. Známy tvorca zomrel 18. mája vo veku 84 rokov. Informovala o tom stránka Sluk.sk.

04.06.2015 18:13
Dezider Točka Foto:
Dezider Točka
debata (5)

Točka pracoval v Slovenskej televízii ako dabingový režisér, bol redaktorom prekladu prírodopisných dokumentárnych filmov a venoval sa prepisu textov. Dezider Točka pôsobil aj v levických divadelných a tanečných súboroch a predtým, ako sa začal venovať filmu, bol významným folkloristom. Tanec študoval na bratislavskej VŠMU. V rokoch 1951 až 1961 bol profesionálnym tanečníkom umeleckého telesa SĽUK. Vypracoval sa na sólistu a neskôr svoje zručnosti uplatnil ako pedagóg.

„Po skončení FAMU ho angažovali do Slovenskej televízie. Spracúval prírodovedné filmy, známy je ako režisér dabingu filmu Podmorské akvárium. Nakrúcal aj populárne filmy Festung Bratislava, Oslobodenie…,“ povedal pre Levickú televíziu jeho brat Štefan Točka, podľa ktorého bol Dezider aktívny a všestranný.

Dabingová režisérka hraných filmov Štefánia Gorduličová pracovala s Deziderom Točkom v redakcii televízie v rokoch 1974 až 1992. Po takmer dvadsaťročnej spolupráci si ho pamätá ako mimoriadne obľúbeného a správneho kolegu. „So všetkými vychádzal. Keď som za ním prišla s akýmkoľvek problémom, nikdy ma neodmietol, nikdy sa nesprával odmerane a po celý čas, ako som ho poznala, zostal rovnaký. Jeho postoj k ľuďom sa nemenil ani vplyvom politickej situácie, ani v prípade, keď sa diali zmeny vo vedení,“ spomína Gorduličová.

„Na filmoch sme nespolupracovali, no mal toho vždy veľmi veľa. V tom čase bolo mnoho dokumentov a boli na to dvaja alebo traja režiséri. Nikto nikdy nespochybnil, že by niečo nezvládol, nikdy ho nekritizovali. Nevyčítali mu, že niečo nevyšlo, alebo to mal urobiť inak. Rešpektovali jeho názor. Vždy sme ho brali ako stopercentného profesionála, na ktorého sa dá spoľahnúť,“ uzatvára Gorduličová.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #SĽUK #Dezider Točka