V kine IMAX si na svet tam vonku ani nespomeniete

Fanúšikovia filmovej zábavy sa dočkali. Vo štvrtok sa totiž v bratislavskom nákupnom centre Bory Mall otvorili brány multiplexu Cinemax.

15.06.2015 09:00
40 jursky svet Foto:
Do kina IMAX patrí Jurský svet.
debata (1)

Diváci si tu môžu na vlastnej koži vychutnať kinozážitok v exkluzívnom IMAX formáte. Slovensko je štvrtou krajinou na svete, ktorá sa môže unikátnym kinom so zlepšenou verziou inak známeho IMAX formátu pýšiť.

„Kino je predovšetkým o obraze a zvuku. K týmto hlavným zložkám sa pridružujú ďalšie detaily, sedenie a architektúra sály,“ vysvetľuje Tomáš Drobný, riaditeľ spoločnosti Cinemax. „Asi pred tromi rokmi prišlo Dolby s technológiou immersive sound, takzvaným obklopujúcim 3D zvukom. IMAX predstavil vo februári tohto roka niečo podobné. Pre ešte ,obklopujúcejší' pocit sú reproduktory namontované na bokoch a v strope kinosály,“ opisuje unikátnu zvukovú technológiu Drobný.

Špičková technika v spojení s komfortom

„Technologických noviniek je viac. Máme niekoľko sál, A až D sú 150-miestne, štandardnejšie, a potom je tu špeciálna sála IMAX.“ Staršia verzia IMAX formátu podľa Drobného zabezpečovala rovnako výborný obraz i zvuk ako tá, ktorou disponuje bratislavské kino, ale nevýhodou bolo, že zvuk bol analógový a neobsiahol stopáž celovečerného filmu. „Dnes to už dokáže a IMAX-u sa veľmi darí. Zo 100 sál, ktoré mali po svete v roku 2005, je dnes vyše 940.“ Sály E a F sú vybavené zvukovým systémom dolby atmos. „Ide o immersive sound od iného dodávateľa, ale je klasifikovaný ako najlepší zvukový systém na svete, dokonca o niečo lepší ako ten ,imaxový',“ vysvetľuje riaditeľ.

Rozdiel je podľa Drobného aj v architektúre. „Sála je menej hlboká, čo znamená, že diváci sú bližšie k plátnu. Ďalším špecifikom je dvojprojektová technológia. Na plátne je omnoho viac svetla, čo je lepšie pre 2D aj 3D obraz, pretože objekty sú jasnejšie a efekt je výraznejší.“ Sála IMAX má zabudovaný špeciálny zvuk. „Sedadlá sú kvalitnejšie, ale nie sú pohyblivé. V sálach E a F sa nachádza aj jeden rad pohyblivých ,beatbox' sedadiel, tie podľa Drobného predstavujú štvrtý rozmer. "Efekt trasenia vyplýva z filmového deja, nejde o náhodné pohyby, všetko je premyslené a prepojené.“

Výlet do Jurského sveta

Špičkový zvuk a obraz v kombinácii s komfortným sedením si neodmysliteľne pýta hollywoodsky blockbuster. IMAX aktuálne pozýva do dinosaurieho parku vo filme Jurský svet. Film je ďalším pokračovaním sci-fi príbehov o dávnych tvoroch, ktoré vďaka ľuďom znovu ožili.

Spolu so súrodencami Grayom a Zachom cestujeme na vianočné prázdniny k tete Claire. Manažérka Jurského parku má synovcov sprevádzať a zoznámiť ich s atrakciami, no je zaujatá najnovším exemplárom, ktorý by mal turisticky obľúbené miesto ešte väčšmi zatraktívniť. Vedcom sa vymkne hra na bohov z rúk, ich „skúmavkový“ tvor sa stavia na zadné a demonštruje svoj hnev. Zábava sa mení na boj o prežitie.

Do okúzľujúceho sveta sa ponoríte okamžite, veľkolepá výprava filmu je navrhnutá presne pre takýto typ kina. Jurský svet diváka schmatne za srdce, oko a uši a nepustí ho až do záverečných titulkov.

Nemožno sa ubrániť pocitu, že obraz na plátne nepôsobil nikdy reálnejšie a čistejšie. Špeciálne zahnuté plátno „nepustí“ divákov zrak za okraj, vtiahne ho do filmu. Rušivé elementy sály sú eliminované, nič nebráni naplno sa odovzdať vizualite filmovej scény a intenzívnym emóciám. Príbeh má všetko, čo od amerického veľkofilmu možno očakávať. Hlavnú dejovú líniu tvorí honba na „príšeru“ a ornamentálne ju lemuje viacero vedľajších motívov, vrátane hry na city prostredníctvom melodramatickej i rodinnej línie či polemika o vzťahu krotiteľa a jeho nebezpečných dinosaurích zverencov.

Dominantou je zvuk, hudobná klasika známa z filmu Jurský park. Ide o jeden z odkazov na pôvodný film z roku 1993. Príbeh nostalgicky nadväzuje na „spielbergovsky“ vypočítavú dramaturgiu, je vystavaný na schematickom základe. Príbeh je povrchný, motívy akčného žánru prevára neinvenčne, zvraty sú predvídateľné, vzťahy nepresvedčivé a postavy ploché, ale to všetko zatienia dokonalé efekty a nepretržité napätie. Film je vo všetkých smeroch prvoplánový, ale nájdu sa momenty, ktoré spoľahlivo „zabijú“ nudu. Ak sa chce divák naplno zúčastniť na nebezpečnej honbe na beštiu, má skvelú príležitosť.

Výlet do Jurského sveta v IMAX formáte v sebe spája všetky predpoklady stať sa dokonalým pôžitkom pre diváka, ktorý od filmu očakáva napätie a absolútny ponor do filmového diania v sprievode mohutného zvuku bez toho, aby musel premýšľať nad tlačiacim sedadlom, zavadzajúcimi hlavami či zložitejšími intelektuálnymi presahmi. Do Jurského sveta sa odporúča vkročiť v pohodlných topánkach, bude sa totiž bežať o život.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Cinemax