Rytmaus dobýja svet

Mladý filmár Jakub Kroner je bez debaty ojedinelým úkazom súčasnej slovenskej kinematografie. Autor obľúbeného seriálu Lokal TV sa rozhodol pripraviť fanúšikom celovečerný žúr LokalFilmis s ich obľúbenými postavičkami. Výsledok však potvrdil, že jeho osobitý žáner omnoho lepšie funguje vo forme kratších epizód.

21.06.2015 16:00
Lokalfilmis, Jakub kroner Foto:
Film Jakuba Kronera Lokalfilmis sa premieta v slovenských kinách od štvrtka 18. júna.
debata

Podľa starej cigánskej legendy má na svet prísť najvyvolenejší z vyvolených, mesiáš, ktorý ovládne ľudstvo. No bude to skutočne Rytmaus? V každom prípade z nevychovaného cigánskeho chlapca vyrastie superhviezda. Rytmaus sa snaží kompenzovať pocity menejcennosti honbou za slávou a peniazmi. Kroner šikovne paroduje známu rapovú superstar, ale i ďalšie postavičky slovenského šoubiznisu, no jeho cynizmus je oproti seriálu umiernenejší.

Filmový „hiphoper“ Kroner

Bezprostredne a prosto pomenúva spoločenské javy zrozumiteľné všetkým. Je populista, v obraze zvečňuje väčšinové názory, jeho reakcie sú agresívne, popudlivé, skláňa sa pod svoj najnižší prah. LokalFilmis možno označiť za extravagantný, režisér svoje žeravé sliny vypľúva na všetky strany, no cieľ často minie. Vystrelí skôr, ako stihne premyslene zacieliť. Nestačí mať zbraň a nebáť sa ju použiť, treba ju vedieť ovládať.

Kritizuje Slovensko i svet, kult osobnosti, honbu za bohatstvom a slávou, pseudoumenie i postkomunistickú kultúru braku, obžerstvo Amerikou. No sám je súčasťou tohto vesmíru a nebojí sa to priznať. Reflektuje prízemnosť a zároveň jej podlieha, stáva sa ňou. Celkom presne pozná slovenskú (de)mentalitu, no príbeh podlieha klišé – rómska otázka, parodovanie známych osobností vrátane Baracka Obamu či Putina. Filmu chýba výraznejší názor či zaujímavý pohľad, ktorý by z neho robil niečo viac.

Rozprávanie je nevyvážené, motívy ako honba za peniazmi, bitka veľmocí či miliónkrát varírovaná rómska tematika sú obohrané pesničky. Povrchne sa obtrie o pretvárku médií a politikov. Jav používa len ako ilustráciu, neodhaľujúc nič nové. Rekapituluje známe fakty, no zriedka si zachováva nadhľad. Jeho postavy sú kŕčovití figuranti, absentuje bipolárny charakter. Nie je možné stotožniť sa so žiadnou z postáv, čo môže fungovať na malom seriálovom priestore, ale neudrží diváka počas celovečerného fil­mu.

Na muške Rytmus, Putin aj Obama

Chceme skúmať motivácie a byť prekvapovaní reakciami, no mnohé postavy, na čele so zbytočným Molochom, konajú bez dôvodu. Azda najkomplexnejší je Menežeris a Pišta Lakatoš. Rytmaus je skvelou karikatúrou Rytmusa, jeho súkromia i umelo budovaného mediálneho imidžu. Putin a Obama zostali (radšej) nedotknutí, sú len reprezentantmi dvoch svetových veľmocí. Slúžia ako kulisy na zdôraznenie konfliktu a snahy vygradovať dej. Ten sa stráca v nemej slučke a ani občasný situačný humor nezachránil rozpadnutú naráciu.

Hluchý príbeh neprekonajú ani početné hudobné vsuvky. Sú efektné a nevýrazné, texty piesní nespĺňajú primárny zámer pobaviť. Vo filme sa takmer stále rozpráva, dialógy sú navyše pridlhé a často ústia do stratena. LokalFilmis začne nudiť, v poslednej tretine absolútne strácame kontakt s dejom, no rozuzlenie je pomerne nápadité a prináša vtipnú pointu.

Humor založený na slovných zvratoch a novotvaroch má skôr literárnu povahu. Postavy v obraze pózujú, menia sa len detaily – mimika, gestá, no základnú informáciu spravidla oznámi slovo. Film je prehlučnený a potláča filmový jazyk, je skôr „pohyblivým komiksom“ ako plnohodnotným filmom.

LokalFilmis si rozbíja hubu na scenári a ťažkopádne sa snaží zastaviť krvácanie zúfalo nehumornými scénkami. Dramaturgia je nevyvážená a príbeh bez hlbšieho myšlienkového presahu. Motívy neprepája, mnohé sú tu jednoducho preto, že tvorcovia nechceli seriálové postavy ukrátiť o účinkovanie vo filme. Mimoriadne zbytočný je motív s rybičkou, ale nájdu sa aj ďalšie. Divák sa jednoducho márne snaží dopátrať dôvodu, prečo je dôležité tento film vidieť.

Jakub Kroner je nadšenec, Lokalfilmis vzniká ako interná párty, no vďaka zrozumiteľne vulgárnemu humoru a sarkazmu sa mu určite podarí osloviť širšie vrstvy. Komika je prostá, neinteligentne malá a často samoúčelná, preto môžu byť sklamaní aj fanúšikovia pôvodného seriálu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Lokalfilmis #Jakub Kroner #Pišta Lakatoš #lokal TV #Rytmaus