Do Varov prídu Richard Gere, Harvey Keitel aj Jamie Dornan

Americký herec Richard Gere bude hviezdou 50. MFF Karlovy Vary, kde si prevezme čestné ocenenie - Krištáľový glóbus za mimoriadny umelecký prínos svetovej kinematografii. V Karlových Varoch Gere uvedie spolu s režiséromOrenom Movermanom film Time Out Of Mind (2014), ktorý festival otvorí.

22.06.2015 13:38
Richard Gere Foto: ,
Herec Richard Gere bude hviezdou festivalu v Karlových Varoch.
debata

Gere od 70. rokov účinkoval na rôznych divadelných scénach a postupne prichádzali aj filmové úspechy. Vďaka dobrému ohlasu kritiky na výkon vo filme Hľadanie pána Goodbara (1977) dostal ponuku na jednu z hlavných rolí v snímke Terence Malicka Nebeské dni (1978), za ktorú získal Donatellovho Davida.

Diváci ho poznajú aj z titulnej úlohy drámy Paula Schradera Americký gigolo (1980) či zo snímky Taylora Hackforda Dôstojník a gentleman (1982), ktorá mu vyniesla prvú nomináciu na Zlatý glóbus. S Francisom Fordom Coppolom nakrútil poctu džezovému veku Cotton Club (1994) a divákov si v neposlednom rade získal aj rolou milionára v romantickom hite Garryho Marshalla Pretty Woman (1990), ktorá mu zaistila druhú nomináciu na Zlatý glóbus. Účinkoval aj v snímkach Návrat Sommersbyho (1993), Prvý rytier (1995), Prvotný strach (1996), Nevesta na úteku (1999), v ktorej si zopakoval spoluprácu s Juliou Roberts a režisérom Marshallom, Dr. T a jeho ženy (2000). Zlatý glóbus získal vďaka hlavnej mužskej úlohe v muzikáli Chicago (2002) režiséra Roba Marshalla.

Už skôr organizátori festivalu oznámili, že Cenu prezidenta festivalu získa herečka Iva Janžurová.

Na festival pricestuje aj americký herec Harvey Keitel, ktorý si z Varov Krištáľový glóbus odniesol už pred jedenástimi rokmi. Na festivale uvedie novinku Paola Sorrentina Mladosť, v ktorej si zahral spolu s Michaelom Cainom.

Hosťom festivalu bude aj herec Jamie Dornan, známy vďaka postave Christiana Greya v snímke Päťdesiat odtieňov sivej. Spolu s režisérom Seanom Ellisom príde predstaviť pripravovaný koprodukčný veľkofilm Anthropoid o atentáte na Heydricha, ktorý sa v Česku začne nakrúcať na budúci mesiac. Dornan v snímke stvárni Jana Kubiša, Jozefa Gabčíka si zahrá Cillian Murphy.

Herec Jamie Dornan. Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Jamie Dornan Herec Jamie Dornan.

Do Varov pricestuje aj známý americký scenárista, režisér a tvorca kultových hororov George A. Romero či kórejský filmár Kim Ki-duk. Festival sa začína 3. júla a potrvá do 11. júla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Gere #Jamie Dornan #Harvey Keitel #MFF Karlove Vary