Televízne tipy Pravdy: Oscarová Skrotená hora aj príbeh Facebooku

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov na najbližších sedem dní (2.7. - 9. 7.). Vybrala ich pre vás redaktorka Magazínu Pravdy, Jana Kollárová.

09.07.2015 12:00
Skrotená hora Foto:
Skrotená hora.
debata

Piatok 10. 7.

Železná lady, Film+, 16.15
Veľkú Britániu vždy ovládali muži z vyšších spoločenských vrstiev. Zvolením Margaret Thatcherovej sa dostala do vedenia tejto krajiny žena, navyše žena zo strednej spoločenskej triedy. Margaret Thatcherová začala svoju vládu bez kompromisov. V politike, aj v osobnom živote. V snímke Železná lady si britskú premiérku zahrala Meryl Streepová.

Grandhotel Budapešť, HBO 2, 19.50
Pán Gustave (Ralph Fiennes) je legendou medzi hotelovými zamestnancami. Medzi dvoma svetovými vojnami, v bohom zabudnutej krajine, kde veľa toho nefunguje, je luxusný Grandhotel oázou spoľahlivosti, ktorú práve on zosobňuje. Komédia Wesa Andersona a duch rakúsko-uhorskej monarchie je príjemným výletom do neďalekej minulosti. O tom, že sa vydaril, svedčia ceny BAFTA aj Oscary.

Skrotená hora, JOJ Cinema, 21.55
Romantický film o láske a priateľstve ocenený Oscarom. Rozpráva ľúbostný príbeh dvoch mladých mužov, rančera a kovboja. Režisér Ang Lee tému homosexuality v čase, keď bola ešte tabu, uchopil citlivo a so vkusom. Do hlavných úloh obsadil Jakea Gylenhaalla a Heatha Ledgera.

Sociálna sieť, Markíza, 22.15
Koľkýkrát ste už dnes klikli na Facebook? Koľko lajkov ste dali a koľko videí ste si pozreli? Jedna z najväčších sociálnych sietí sa dokonale preplietla s našimi životmi. O tom možno nesnívali ani jej tvorcovia. Režisér snímky Sociálna sieť David Fincher a scenárista Aaron Sorkin sa vracajú do čias, keď Facebook, najrevolučnejší fenomén 21. storočia, vznikal.

Sobota 11. 7.

Hrady a povesti: Povesť o hrade Devín, Dvojka, 10.55
Magické a zároveň strategické miesto na sútoku Dunaja a Moravy. Bohatá história a jeden zo symbolov Slovenska. Hrad Devín sa prvýkrát spomína vo Fuldských análoch v roku 864 pod názvom Dowina. Pevnosť viackrát prestavali, v roku 1809 hrad zničili napoleonské vojská. Od 30. rokov 20. storočia sa tu realizuje archeologický prieskum.

Vratné lahve, Nova Cinema, 15.50
V časoch odvšadiaľ útočiaceho kultu mladosti a nekonečných debát o druhom dôchodkovom pilieri sú Vratné lahve typickým svěrákovským balzamom na dušu. Civilné herectvo Zdeňka Svěráka, Dany Kolářovej a Táne Vilhelmovej snímku posunulo do boxu s názvom: Môžem vidieť aj druhý raz.

Muž a žena, Cinemax, 16.35
Francúzska snímka ako stvorená pre prvé filmové rande. Obyčajné stretnutie zrelého muža a ženy, spútaných putami minulosti a predchádzajúcimi vzťahmi. Hudba, ktorú keď začujete, vynoria sa vám skvelí Jean Louis Trintignant a Anouk Aimée. Vraj vo svojich dialógoch často improvizovali.

Nedeľa 12. 7, Tsunami, Film+, 12.05
Južná Kórea. Haeundae je miesto známe svojou nádhernou plážou, kde sa okrem iných spoločenských akcií odohráva aj medzinárodný filmový festival. Cez toto miesto sa preženie obrovská vlna tsunami – úplne podľa hollywoodskeho návodu, ale s kórejským humorom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pravda #televízne tipy