Idol mládeže Jamie Dornan ako atentátnik

Jamie Dornan, idol mladých dievčat z filmu Päťdesiat odtieňov sivej, prišiel na festival predstaviť s režisérom Seanom Ellisom pripravovaný projekt filmu Operácia Anthropoid. Zahrá si v ňom Jana Kubiša a Jozefa Gabčíka bude hrať Cilian Murphy.

10.07.2015 19:05
Jamie Dornan Foto:
Jamie Dornan predvádzal svoj príťažlivý úsmev na tlačovej konferencii.
debata

Úlohu Gabčíkovej milej Liběny Fafkovej dostala populárna česká herečka Aňa Geislerová a Charlotte Le Bon sa ušla rola Kubišovej partnerky. Netreba pripomínať, že snímka vznikla na základe skutočných udalostí, a to atentátu na ríšskeho protektora Reinharda Heydricha. Čo po ňom nasledovalo, je hádam všeobecne známe.

Tlačová beseda s režisérom a hercami bola jednou z najnavštevo­vanejších, a to nehovorím o tom, ako jačiace fanúšičky obľahli hotel Thermál. Jamie je skrátka v kurze. No na otázku, či vidí nejakú súvislosť medzi novou úlohou a tou, ktorá ho preslávila v Päťdesiatich odtieňoch sivej, povedal rezolútne: „Nie.“ A opýtal sa ‚Vy áno?‘" Viac sa k tomu ani slovom nevrátil.

O operácii Anthropoid nevedel nič

Herec je plne zaujatý novou úlohou. „Do školy som chodil v Severnom Írsku a, samozrejme, sme preberali prvú a druhú svetovú vojnu, ale veľmi som nepočúval. O druhej svetovej vojne som nevedel takmer nič a o operácii Anthropoid takisto. Po prvý raz som sa s ňou stretol, keď som čítal scenár. Je to nesmierne zaujímavý a neobyčajný príbeh,“ povedal Jamie Dornan. Vo filme stvárňuje jednu z hlavných postáv a má radosť, že jeho hrdina je reálna osobnosť.

Herec Jamie Dornan prichádza na tlačovú...
Režisér Sean Ellis (v strede) s hercami Jamiem...
+3Jamie Dornan a Anna Geislerová boli vo štvrtok...

„Pomáha mi to presnejšie pochopiť jeho konanie, čo je pri fiktívnych postavách nemožné. Ich čin mal veľký vplyv na celú krajinu. Boli to normálni chlapci, ktorí v niečo verili a rozhodli sa za to bojovať. Na ich mieste by som urobil to isté. To, že som z Belfastu, kde bolo veľa konfliktov – a som rád, že už nie sú – mi pomáha lepšie pochopiť ich čin. Atentát na človeka, jedného z mozgov ,konečného riešenia', bolo niečo úžasné a odvážne. Chápem aj to, že ľudia vnímajú ich čin rozdielne kvôli tomu, čo potom nasledovalo. Ale vzniklo z neho viac dobra ako zla.“

Režisér Sean Ellis presne vie, čo chce zdôrazniť a prečo ho zaujal práve tento námet. „Chcel som nakrútiť film o ľuďoch, ktorí urobia neobyčajné veci. Strávil som veľa času štúdiom, vyhľadávaním informácií k tomuto filmu. S námetom som sa začal zaoberať okolo roku 2001, postupne som si pozrel všetky filmy, ktoré vznikli na túto tému, dokumenty, dokumentárne relácie, prečítal som veľa literatúry. Cítil by som sa ako podvodník, keby som nepreskúmal všetko, čo bolo predtým. A predovšetkým aktualizujem príbeh pre nové pokolenie. Cítil by som sa veľmi zle, keby som to neurobil. Atentát je dobrý film, ale chýbajú mu emócie, a to chcem nahradiť, lebo s týmto príbehom sa musí stotožniť nová generácia.“

Na otázku, prečo padla voľba na Dornana a Murphyho, odpovedal: „Už som naznačil, že dôraz bude na emocionálnej stránke, a preto som hľadal dvoch hercov, ktorí by to dokázali zahrať. Obaja patria k najtalentova­nejším vo svojej generácii. Majú schopnosť preniesť na plátno emócie obyčajného človeka, ktorý je postavený pred veľkú úlohu.“

O živote drevorubača a bojovníka za slobodu

Bob Tarasuk je hrdinom americkej snímky francúzskeho režiséra Diega Ongara Bob a stromy. Hrá seba samého, drevorubača z massachusettského vidieka. Je taký presvedčivý, že keby to nestálo čierne na bielom v materiáloch, tak by som ho pasovala za popredného herca.

V období hospodárskej krízy Bob zápasí s problémami na trhu s drevom aj s vlastným nevydareným podnikateľským zámerom. „Boba som stretol pred siedmimi rokmi a hneď ma zaujal – láskou k rapu, nákazlivým zmyslom pre humor, vlastnosťou byť rád stredobodom pozornosti, rýchlym rozprávaním a tiež tým, ako suverénne sa pohybuje v lese,“ povedal režisér. Film verne zobrazuje ťažkú robotu drevorubača, drinu od svitu do mrku, ktorú práca hospodára prináša. Realistický obraz tohto lopotenia bol príjemným prekvapením súťaže.

Prekvapil aj dánsky film Zlaté pobrežie Daniela Dencika o botanikovi Wulffovi (brilantne ho hrá Jacob Oftebro), ktorý prichádza v roku 1836 do Dánskej Guiney, aby založil kávovú plantáž. Medzitým zistí, že napriek tomu, že Dáni zákonom obchodovanie s otrokmi zakázali, veselo sa praktizuje. Toto zistenie sa mu stane osudným.

Film, ktorého posolstvo má nadčasovú platnosť, sa vyznačuje krásnou kamerou, pôsobivou hudbou a dobrými hereckými výkonmi. V sobotu večer, keď sa festival slávnostne skončí, uvidíme, ako sa k tejto mimoriadnej snímke postaví porota.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #nakrúcanie #Jamie Dornan #Karlovy Vary #Anthropoid