Televízne tipy Pravdy: Rozmary mocných aj romantika Keď Harry stretol Sally

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov na najbližších sedem dní (23.7.-30.7.). Vybrala ich pre vás redaktorka Pravda magazínu, Katarína Sedláková.

23.07.2015 16:00
Rozmary mocných Foto:
Louis de Funés v komédii Rozmary mocných.
debata

Štvrtok 23. 7.

Angel-A, JOJ Cinema, 12.10
Romantická čiernobiela gangsterka o Paríži spred desiatich rokov. Jeden divák sklamane píše: „Luc Besson mal tiež jednu svoju Angel-u a tá pri ňom stála, keď točil Brutálnu Nikitu, objímala ho, keď pracoval na Magickej hlbočine a hladila ho, keď točil Leona. Tento jeho anjel však odletel a Luc si myslel, že bez neho dokáže natočiť niečo poetické, úchvatné aj trochu romantické. Namiesto toho vytvoril čiernobiely blábol o tom, aké je dôležité milovať a rešpektovať sám seba…“ Iný presne naopak tvrdí: „Luc Besson dokázal svojou čiernobielou snímkou, že krása filmu nespočíva vo farebnosti, ale v príbehu a krása života spočíva v jeho farebnosti. Spolu s kameramanom Thierrym Arbogastom dokazujú, že Paríž možno vidieť rôzne, ale vždy bude nádherný a zvodný.“ Mne sa film o zadlženom gangstrovi Andrém, ktorému sú v pätách vymáhači, páčil už v roku 2005. Rada si ho pozriem znova.

Keď Harry stretol Sally, Jednotka, 20.20
Aj tento romantický film s Meg Ryanovou som už dávno videla. Vôbec si nespomínam na dej, tak si ho teraz zopakujem. Vraj si pôvodne Harry a Sally najskôr vôbec neboli sympatickí…

Keď Harry stretol Sally. Foto: NOVA
Keď Harry stretol Sally Keď Harry stretol Sally.

Vtáčí muž, HBO, 21.35
Nový dokument rumunskej HBO sleduje vyslúženého pilota pri rekonštrukcii ultraľahkého lietadla s menom Rebel. Rebeli boli vždy zaujímaví, takže toto nevynechám.

Piatok 24. 7.

Žena v Berlíne, Film+, 15.45
Nemecká dráma vraj ponúka zdrvujúci, no zaujímavý pohľad na druhú svetovú vojnu. Rozpráva o fotografke Anonyme v podaní Niny Hoss a o znásilneniach nemeckých žien ruskými vojakmi.

Donšajni, Nova, 20.20
Za svoj posledný film si režisér Jiří Menzel vyslúžil dosť drsnú kritiku, komédiu o zákulisí opery dokonca ktosi úrovňou prirovnal ku kanalizácii 17. storočia či Kameňáku. Radšej sa presvedčím sama.

Posledné metro, Dvojka, 20.45
Aj tu pôjde o divadlo, no francúzsky retrofilm s Gérardom Depardieuom a Catherine Deneuvovou v hlavných úlohách, naopak, zožal veľmi slušné hodnotenie divákov a navyše aj desať francúzskych Cézarov. Má to byť jedna z najlepších „truffautoviek“, plná drám za scénou aj na nej počas okupácie Paríža, keď sa ľudia chodili odreagovať aspoň do divadla či do kina.

Sobota 25. 7.

Rozmary mocných, Nova Cinema, 12.20
Louis de Funés je môj obľúbený herec a toto je jeden z jeho najvydarenejších filmov. Jedni o ňom píšu, že je tu zlý, ironický a na vrchole svojej kariéry. Iní si chvália dokonalý dabing Františka Filipovského. Ďalší spomenú výrok: „Dostali ste môj anonymný list, Veličenstvo?“ Dokonalá komédia o krutom výbercovi daní španielskeho kráľa.

Nedeľa 26. 7.

Báječný hotel Marigold, Prima family, 20.15
Ak máte radi Judi Denchovú a Billa Nighyho, túto milú komédiu si nesmiete dať ujsť. Skupina noblesných britských dôchodcov cestuje do Indie, kde mienia stráviť svoju starobu. Hotel Marigold však nespĺňa nič z toho, čo bolo inzerované.

Americké storočie očami Olivera Stonea (4), ČT2, 23.15
Režisér Oliver Stone a jeho alternatívny, dosť vyhranený, pohľad na dejiny. Natočil ho pred troma rokmi – vraj preto, že bol v šoku, čo sa jeho deti učia na dejepise v škole. Štvrtý diel sa má venovať studenej vojne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #televízne tipy Pravdy